Zahraničné médiá prekvapilo Babišovo oslobodenie. Rozsudok by mu mal pomôcť v kampani

ta3 čtk
9.1.2023 12:47

Za senzáciu označil saský denník Sächsische Zeitung pondelkový oslobodzujúci verdikt pražského súdu nad niekdajším českým premiérom a terajším prezidentským kandidátom Andrejom Babišom. Denník poznamenal, že Babišovi v kauze Čapí hniezdo hrozil podmienečný trest a pokuta. Pondelkový verdikt považujú za prekvapenie aj nemecká agentúra DPA alebo viedenský denník Der Standard, ktoré pripomínajú, že Babiš považoval proces od začiatku za vykonštruovaný. Rozsudok si podrobne všímajú aj ďalšie rakúske médiá, ktoré väčšinou preberajú správu rakúskej tlačovej agentúry APA.

Nemecké aj rakúske médiá hodnotia Babišovo oslobodenie ako prekvapenie
TASR/AP

"Senzácia v pražskom procese s bývalým šéfom českej vlády Andrejom Babišom," napísal Sächsische Zeitung. To, že súd vyhovel návrhu obhajoby zbaviť Babiša obžaloby, považuje saský list za prekvapenie.

Sächsische Zeitung čitateľom vysvetlil okolnosti súdneho sporu a postoj obžaloby, podľa ktorej miliardár Babiš účelovo vyviedol spoločnosť Farma Čapí hniezdo z holdingu Agrofert, aby dosiahol na dotácie pre malé a stredné podniky. Denník pripomenul dlhodobý Babišov postoj k celej kauze, ktorú expremiér považuje za politicky motivovanú. Na to odkázala aj agentúra DPA, ktorá uviedla, že politik obvinil aj súd, že proti nemu vedie vykonštruovaný proces.

Tiež DPA poznamenala, že oslobodzujúci verdikt je prekvapivý a že prichádza len niekoľko dní pred prezidentskými voľbami, v ktorých Babiš patrí ku kandidátom s najväčšími šancami na zvolenie. To si všíma aj saský denník, podľa ktorého by rozsudok mohol byť pre Babiša v kampani výhodou. "Výsledok procesu by mohol jeho kandidatúre poskytnúť dodatočný vietor do plachiet," napísal Sächsische Zeitung. To si myslí aj viedenský denník. "Oslobodzujúci rozsudok počas finále volebnej kampane je rozhodne vodou na jeho mlýn," uviedol Der Standard.

Agentúra APA sa v správe o rozsudku komentárov zdržiava, zhodne ako DPA ale uvádza, že šéf opozičnej populistickej strany ÁNO patrí k favoritom prezidentskej voľby a že proces považoval za politický a za pokus dostať ho z politiky. O tom píše aj Der Standard, podľa ktorého Babiš často opakoval mantru, že keby nevstúpil do politiky, nikdy by pred súdom nestál.

Der Standard napísal, že podrobnosti celej aféry rozhodne nie sú lahôdkou len pre právnych fajnšmekrov. "Mnohé z toho, čo vyšlo na denné svetlo, rozprúdilo debaty o morálnych požiadavkách na politikov ao tom, či ich Babiš dodržiava," uviedol denník. V tejto súvislosti spomenul Babišove skoršie vyjadrenie, že s Čapím hniezdom nemal v čase podania žiadosti o dotácie nič spoločné a že nezverejnením podrobností o vlastníckej štruktúre chránil rodinu. Denník tiež poukázal na Babišove komplikované vzťahy so synom Andrejom.

Podľa tlačových agentúr je oslobodzujúci verdikt pre Babiša povzbudením

Dnešný verdikt pražského mestského súdu, ktorý neprávomocne oslobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreja Babiša aj jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú v kauze Čapí hniezdo, si všímajú všetky veľké svetové tlačové agentúry. Venujú sa mu aj popredné médiá na Slovensku. Agentúra AP uviedla, že rozsudok pre Babiša znamená povzbudenie len pár dní pred prvým kolom prezidentských volieb, v ktorých šéf strany ÁNO patrí k favoritom. Podobne sa vyjadrili aj agentúry Reuters či Bloomberg.

Agentúra Bloomberg uviedla, že Babiš opakovane označil obvinenia z dotačného podvodu pri stavbe kongresového areálu Čapí hniezdo za politicky motivované. Jedného z najbohatších Čechov prípad prenasleduje veľkú časť politickej kariéry a prispel k jeho prehre v parlamentných voľbách v roku 2021, píše Bloomberg. Oslobodzujúci rozsudok podľa Bloombergu "podporuje Babišovu snahu o politický comeback v prezidentských voľbách konaných tento mesiac".

Spravodajské portály pripomenuli, že žalobca v súdnom pojednávaní žiadal pre oboch obžalovaných podmienku a tiež peňažné tresty. Agentúra Bloomberg označila Babiša za kontroverznú osobnosť českej politiky a poukázala aj na demonštrácie z roku 2019, "pri ktorých štvrť milióna ľudí v uliciach požadovalo rezignáciu Babiša kvôli jeho škandálom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok