Meditujte, zavolajte priateľovi či strčte hlavu do mrazničky. Šesť rád pre lepší spánok

ta3/nf
15.1.2023 06:00

Mnohí z vás dúfajú v šťastnejší a zdravší život v roku 2023. Možno už skúšate zmeny životného štýlu. Bez ohľadu na váš konkrétny cieľ, či už ide o chudnutie, zníženie stresu, zlepšenie kondície, napredovanie v práci alebo o to, aby ste boli lepším priateľom či partnerom, je ťažké niečo dosiahnuť, ak trpíte nedostatkom spánku. Prinášame vám preto šesť tipov od odborníka, ako sa vyspať každý deň doružova.

Meditujte, zavolajte priateľovi či strčte hlavu do mrazničky. Šesť rád pre lepší spánok
Profimedia

Ukludnite myseľ

Váš mozog potrebuje čas, aby sa uvoľnil z tlaku dňa a pripravil vás na spánok. "Ľudia často zaobchádzajú so svojim mozgom aj telom, ako keby to boli počítače: Tak ich jednoducho vypnite!‘,“ odporučil Aric Prather z Kalinfornskej univerzity.

Optimálna aktivita po práci a pred spaním bude pre každého iná: niektorí ľudia radi upratujú, iní počúvajú podcast, niektorí si môžu písať do denníka alebo sa uvoľniť pri jóge.

Tieto rituály sa môžu stať spúšťačmi, ktoré vás povzbudia, aby spánok prišiel rýchlejšie. Dokonca aj televízia vám môže pomôcť upokojiť sa, povedal profesor psychiatrie, hoci neodporúča pozerať sa na ňu v posteli.

Dodal však, že je veľký rozdiel medzi tým či si zapnete nový seriál, ktorý vás drží v napätí a potrebujete vidieť ďalšiu časť, ako keď sa pozeráte na reprízu vašej obľúbenej televíznej šou. Podobne aj obsah, ktorý si prezeráte na časovej osi sociálnych sietí, je oveľa škodlivejší pre váš spánok, než samotné modré svetlo, ktoré vyžaruje váš telefón.

Aric Prather odporúča pred spaním meditovať alebo počúvať jemnú hudbu.

Dobrý deň = Dobrý spánok

"Spánok a váše denné zážitky sú úzko prepojené,“ uviedol americký psychológ.

Ak idete naplno od úsvitu do súmraku bez prestávok, zadržiavaný stres vás nevyhnutne dobehne, v čase spánku. Ak sa raz stane chronickým, je ťažké sa ho zbaviť.

Prather vyzýva ľudí, aby si urobili počas dňa päť mikroprestávok od 5 do 15 minút. Navrhuje meditovať, zavolať priateľovi alebo dokonca strčiť hlavu do mrazničky. "Existujú spôsoby, ako prekonať poludňajšie útlmy bez ďalšej šálky kávy," uviedol.

Je tiež dôležité poradiť si s vašimi myšlienkami. Prehrávanie si výčitiek či trapasov z minulosti vo vašej hlave, je považované za jeden z hlavných faktorov nespavosti. Prather navrhuje vyhradiť si každý deň niekoľko minút nad premýšľaním o týchto zážitkoch. Nastavte si časovač a uveďte zoznam vecí, ktoré vás znepokojujú, bez toho, aby ste sa ich pokúšali vyriešiť.

Preskúmajte ďalšie problémy

Nespavosť môže naznačovať aj vážnu spánkovú poruchu alebo iný zdravotný problém. Napríklad obštrukčné spánkové apnoe často nie je diagnostikované, ale narúša spánok.

"Ľudia sa často zobudia uprostred noci s pocitom úzkosti a je to spôsobené tým, že mali upchaté dýchacie cesty,“ vysvetlil Prather.

Bolestivá čeľusť alebo hlava môžu naznačovať nočné škrípanie zubov, ktoré možno zmierniť nosením chrániča zubov. Ďalšou možnou príčinou nekvalitného spánku je depresia.

Spánok je základným stavebným kameňom. Snaha o zlepšenie vašich rutín môže byť skvelým vstupným bodom k celkovej pohode.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok