Som nevinný, vyhlásil Babiš. Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze Čapí hnízdo

ta3 tasr
9.1.2023 10:39

Expremiér Českej republiky a kandidát na prezidenta Andrej Babiš v pondelok privítal rozhodnutie súdu, ktoré ho oslobodilo v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo. Je rád, že ČR má nezávislé súdnictvo. Babiš to uviedol na svojej sociálnej sieti. Kandidátka na post českého prezident Danuša Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze Farma Čapí hnízdo, na základe ktorého bol Babiš zbavený viny.

"Nevinný! Som veľmi rád, že máme nezávislé súdnictvo a súd potvrdil, čo som od začiatku tvrdil – že som nevinný a nič nezákonné som neurobil," napísal Babiš v príspevku. Mestský súd v Prahe v pondelok v dotačnej kauze FČH oslobodil okrem českého expremiéra i druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.

Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Babiš bol obžalovaný z trestného činu napomáhania dotačnému podvodu. Obaja vinu opakovane odmietli a ani jeden z nich si neprišiel vypočuť verdikt súdu osobne, zastupovali ich advokáti.

"Súd dnes rozhodol o nevine Andreja Babiša a je potrebné to rešpektovať. Máme nezávislú justíciu a táto kauza nebola spolitizovaná tak, ako sám Andrej Babiš tvrdil," uviedla Nerudová. Dodala, že rozsudok nemení nič na tom, že Babiš v politike dlhodobo presadzuje iba svoje záujmy a prispieva k rozpadu demokracie. "V druhom kole Andreja Babiša porazím," vyhlásila. "Babišovi posilnenému rozhodnutím súdu... sa musí postaviť niekto, kto má potrebné skúsenosti a najväčšie bitky už za sebou. S vašou podporou Babiša vo voľbách porazím. Poďte voliť," vyzval Čechov Petr Pavel.

"Rozsudok nezávislého súdu je potrebné rešpektovať. Na mnoho rokov prebiehajúci prípad, ktorý verejnosť sledovala, si každý vytvoril nejaký názor," reagoval na rozsudok Fiala na Twitteri. Podľa neho je podstatný fakt, že naozajstné politické zápasy sa v demokracii odohrávajú vo voľbách a nie v súdnych sieňach. "A táto veľká príležitosť nás čaká už tento piatok a v sobotu. Poďme voliť a poďme riešiť budúcnosť," dodal český premiér.

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil po vynesení rozsudku na sociálnej sieti Twitter napísal, že skutok popísaný v obžalobe v kauze FČH nie je trestným činom. "Rešpektujem a priznávam, že som vlastne rád, že v prezidentských voľbách budeme môcť v ČR voliť kandidátov podľa ich chovania bez pachuti obžaloby alebo neprávoplatného odsúdenia," reagoval. "Príďte prosím voliť!" dodal.

Rozsudok komentovala aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Právny štát je podľa jej slov pilierom demokracie. "Rozhodnutie súdu by nemalo narušiť dôveru občanov v jeho nezávislosť, akokoľvek sa nám to môže zdať nespravodlivé. Káuz okolo Andreja Babiša je veľa a raz ho nemorálne konanie doženie," napísala na Twitteri. Dodala, že Babiš by nemal byť prezidentom ČR.

Pondelkové rozhodnutie súdu komentoval aj český minister vnútra Vít Rakušan. "Právny štát stojí na tom, že rešpektujeme rozhodnutia justície, či sa nám to osobne páči alebo nepáči. O charaktere pána Babiša si verejnosť urobila názor sama nielen počas procesu – verejne priznané klamstvo, chovanie k vlastnej rodine," uviedol na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok