Ukrajina hlási odrazenie ruských útokov pri Bachmute a Soledare

ta3 čtk
9.1.2023 08:37

Ruská invázna armáda podniká útočné akcie v smeroch na východoukrajinský Bachmut, Avdijivku a Lyman, zároveň sa pokúša vylepšiť svoje taktické postavenie pri Kupjansku, informoval v rannom operačnom prehľade ukrajinský generálny štáb. Zároveň tvrdia, že ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili ruské útoky u viac ako desiatky obcí na východe krajiny vrátane miest Soledar a Bachmut.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

Rusi za posledný deň podnikli 38 vzdušných útokov na Ukrajinu a 73-krát pálili zo salvových raketometov, uvádza ďalej velenie ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinské vzdušné sily podľa neho vykonali 17 vzdušných úderov na miesta sústredenia ruských okupačných síl a tri údery na pozície, kde sa nachádzajú systémy protivzdušnej obrany nepriateľa.

Ukrajinský generálny štáb ďalej uvádza, že sa zhoršuje morálka a psychický stav ruských vojakov. "Medzi vojakmi zo 127. samostatnej prieskumnej brigády, ktorá je dislokovaná v dočasne okupovanom meste Sevastopoľ, sa šíri myšlienka na ukončenie vojny za akýchkoľvek podmienok," tvrdí bez podrobností velenie ukrajinských síl. Sevastopoľ sa nachádza na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Ukrajina posilní jednotky pri Bachmute a Soledáre, uviedol Zelenskyj

Ukrajina posilní jednotky pri východekrajinských miest Bachmut a Soledar, kde sa v posledných týždňoch odohrávajú najväčšie boje medzi silami Kyjeva a Moskvy. Vo videoprejave to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa situácia na fronte v prvom týždni nového roka výrazne nezmenila.

Pri Bachmute a Soledare "pokračujú ťažké boje", uviedol Zelenskyj. Frontovú líniu podľa prezidenta v nedeľu navštívil veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj, ktorý na mieste "zorganizoval kroky potrebné na posilnenie obrany, najmä nasadenie ďalších jednotiek a posilnenie paľby".

Bachmut a priľahlý Soledar leží na severe Doneckej oblasti, ťažké boje v ich okolí hlási Kyjev už niekoľko mesiacov. Bachmut, kde sa ustálil front už vlani v máji, je významným dopravným uzlom. Vedú cez neho cesty na Lysyčansk a Severodoneck, Slovjansk, Kramatorsk či Luhansk.

Bachmut aj Soledar sú podľa Zelenského zničené. "Ide o jedno z najkrvavejších miest na fronte," uviedol v nedeľu v pravidelnom večernom prejave . "Bachmut sa napriek všetkému drží. (...) Soledar sa drží," povedal Zelenskyj a dodal, že situácia na mieste je zložitá.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu pred takmer 11 mesiacmi, vlani 24. februára. Najväčšie boje sa odohrávajú práve na východe Ukrajiny, kam sa po neúspešných ruských ofenzívach na severe, severovýchode a čiastočne aj juhu Ukrajiny teraz sústredí významná časť síl Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok