Medvedev zase hrozí, chce poslať lode s hypersonickými strelami Zirkón na Washington

ta3
8.1.2023 18:25

Ruský exprezident sa opäť rozpísal na sociálnej sieti Telegram, kde uviedol, že novoročným darčekom bolo vyslanie fregaty triedy Admirál Gorškov vyzbrojenej novými hypersonickými raketami Zirkón na cvičenia do Atlantického a Indického oceánu i Stredozemného mora.

Medvedev zase hrozí, chce poslať lode s hypersonickými strelami Cirkon na Washington
TASR/AP

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev opäť hrozí Západu ničivými zbraňami. Tentoraz na sociálnej sieti Telegram publikoval príspevok, kde privítal "novoročný darček" v podobe vyslania fregaty triedy Admirál Gorškov vyzbrojenej novými hypersonickými raketami Zirkón k brehom krajín NATO, uvádza server euronews. Tento akt predtým oznámil prezident Vladimir Putin vo videorozhovore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a kapitánom lode Igorom Krochmalom.

Medvedeva nahneval tweet americkej amabasády v Rusku, v ktorom sa objavuje nápis Nie vojne na ruskom múre a zároveň výzva občanom Ruska, aby sa dištancovali od Putinovho brutálneho pustošenia na Ukrajine. 

Exprezident preto navrhol rozmiestniť vojenské lode s hypersonickými strelami Zirkón vo vzdialenosti 100 míľ od amerického pobrežia, blízko k rieke Potomac, ktorá preteká metropolou Washington. "Budeme s vami hovoriť jazykom sily, pretože inénu nerozumiete," uviedol ďalej Medvedev.

Hypersonické rakety Zirkón dokážu podľa ruského ministra obrany Šojgua prekonať akýkoľvek systém protiraketovej obrany. Spresnil, že tieto strely letia deväťkrát rýchlejšie ako zvuk a majú dosah vyše 1 000 kilometrov.

Rusko, Čína a USA sa v súčasnosti pretekajú vo vývoji hypersonických zbraní, ktoré vďaka svojej rýchlosti a manévrovateľnosti dávajú útočiacim silám značnú výhodu nad protivníkom, vysvetľuje Reuters. Cieľ hypersonickej rakety je pre protivzdušnú obranu oveľa ťažšie vypočítať ako v prípade medzikontinentálnych balistických striel.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok