Heger aj Fiala ocenili pokojné rozdelenie Československa pred 30 rokmi

ta3 čtk
8.1.2023 13:42

Český premiér Petr Fiala a jeho slovenský kolega Eduard Heger v dnešnej televíznej diskusii verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) ocenili pokojné rozdelenie Československa pred 30 rokmi aj terajšiu úroveň vzťahov medzi Českom a Slovenskom. Podľa Fialy pre Českú republiku teraz nie je témou zavedenie jednotnej európskej meny, ktorú Slovensko prijalo na začiatku roka 2009.

Heger aj Fiala ocenili pokojné rozdelenie Československa pred 30 rokmi
TASR – František Iván

"Ja ako historik a politológ som vedel, že ten štát sa rozdelí. Pre mňa to prekvapením nebolo. O čo mne išlo, aby to bolo pokojnou, mierovou cestou, to sa naplnilo. Je to príklad, ktorý sa spomína v celom svete," uviedol Fiala. Dodal, že spätne hodnotí rozdelenie spoločného štátu Čechov a Slovákov pozitívne. Podľa neho by vzťahy medzi Českom a Slovenskom neboli také dobré, ak by obe krajiny zotrvali v spoločnom štáte.

Fiala povedal, že obe krajiny majú rozdielnu históriu či inú politickú kultúru. "Bolo mi jasné, že slovenský emancipačný proces nebude slovenskou spoločnosťou vnímaný ako dovŕšený bez samostatného štátu. Navyše dvojčlenná federácia, kde jeden je väčší a druhý menší, má veľa aj teoretických nevýhod," povedal predseda českej vlády.

"Práve to, aké máme dobré vzťahy, je ukážkou toho, že sme sa rozhodli správne. Vydali sme sa cestou samostatnosti a bolo to dobré rozhodnutie. Za jedným stolom sme sa stretli v Európskej únii. Môžeme ukazovať jednotu a spoluprácu," povedal Heger. Dodal, že rivalitu medzi Českom a Slovenskom možno pozorovať iba pri športových stretnutiach.

Pre Česko podľa Fialy v súčasnosti nie je témou zavedenie eura. "My nie sme presvedčení, že by euro prinieslo výhody oproti korune," uviedol.

Česko aj po 30 rokoch od rozdelenia Československa má vyššiu životnú úroveň ako Slovensko. Mnohých Slovákov pracuje či študuje v Česku.

Fiala sa už v sobotu zúčastnil v Bratislave galavečera pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatného Slovenska. Pozvanie na kultúrny program v Slovenskom národnom divadle prijali okrem premiérov zvyšných dvoch krajín Visegrádskej skupiny - Mateusza Morawieckého z Poľska a Viktora Orbána z Maďarska - aj bývalý český prezident Václav Klaus, ako aj súčasní a bývalí vrcholní slovenskí politici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok