V Londýne sa v marci uskutoční schôdzka ohľadom vojnových zločinov na Ukrajine

TA3 TASR
7.1.2023 21:52

V britskej metropole Londýn sa v marci uskutoční medzinárodné stretnutie ministrov spravodlivosti týkajúce sa navýšenia podpory pre Medzinárodný trestný súd (ICC) pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine páchaných ruskými silami. V sobotu to oznámila britská vláda. Informovala agentúra Reuters.

Na stretnutí, ktoré budú hostiť britský minister spravodlivosti Dominic Raab a jeho holandská rezortná kolegyňa Dilan Yešilgözová-Zegeriusová, sa zúčastní aj hlavný prokurátor ICC Karim Khan.

"Takmer rok po nelegálnej invázii (Ruska na Ukrajinu) musí medzinárodné spoločenstvo čo v najväčšej miere podporiť ICC, aby mohli byť vojnoví zločinci vzatí na zodpovednosť za zverstvá, ktorých sme svedkami," vyhlásil Raab, ktorý zastáva aj post britského vicepremiéra.

"Nám je to absolútne jasné: tieto zločiny nesmú zostať nepotrestané," povedala Yešilgözová-Zegeriusová. Správy o páchaných zločinoch na Ukrajine nazvala "strašnými". Cieľom plánovanej schôdzky je navýšiť globálnu finančnú a praktickú podporu ICC a koordinovať úsilie zamerané na to, aby sa zaistilo všetko potrebné na to, aby ICC mohol zrealizovať vyšetrovanie zločinov na Ukrajine a stíhať zodpovedné osoby.

Reuters pripomína, že Británia poskytla Ukrajine vojenskú podporu za 2,3 miliardy libier (2,61 miliardy eur). ICC so sídlom v Haagu vlani začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine. V júli podpísalo v Haagu politickú deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine viac než 40 krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok