Kyjev sa obáva, že Rusko sa v januári chystá zmobilizovať ďalších 500-tisíc mužov

TA3 ČTK
7.1.2023 16:56

Rusko sa chystá tento mesiac povolať do armády ďalšieho až pol milióna ľudí, povedal britskému denníku The Guardian zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj. Na jeseň Rusko do bojov na Ukrajine mobilizovalo približne 300-tisíc mužov.

Kyjev sa obáva, že Rusko sa v januári chystá zmobilizovať ďalších 500-tisíc mužov
TASR/AP

Kyjev sa domnieva, že novo mobilizovaní vojaci sa na jar a v lete zapoja do série ofenzív na východnej a južnej Ukrajine, uviedol aj Skibickyj. Šéf rozviedky Kyrylo Budanov už skôr stanici BBC povedal, že ruské vedenie prijalo rozhodnutie začať v januári s novými odvodmi, hovoril pritom o dátume 5. januára ako o možnom začiatku. Skibickyj ale posunul možné ohlásenie novej mobilizácie na 15. januára, keď v Rusku definitívne skončia zimné sviatky.

Moskva popiera, že by bola ďalšia mobilizačná vlna na stole. Ruský prezident Vladimir Putin ale nevydal nariadenie, ktoré by jesennú mobilizáciu formálne ukončilo. Podľa právnikov má tak ruské vedenie pripravenú pôdu na ďalšie odvody.

Podľa Budanova by druhá mobilizačná vlna mohla prebehnúť hladšie ako prvá, pretože vojenské správy už majú od jesene zabehnutý postup. Ak by sa obavy ukrajinskej rozviedky naplnili, Rusko by významne navýšilo počet svojich vojakov na Ukrajine. V súčasnosti na Ukrajine podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky bojuje 280-tisíc ruských vojakov pozemných vojsk.

Podľa Skibického Rusku zaberie asi dva mesiace, kým dá nové jednotky dohromady. Úspech ruskej armády potom bude závisieť od toho, ako dobre budú vojaci vycvičení a aké budú mať vybavenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok