Tajomník Benedikta XVI. napísal knihu. Odhaľuje v nej napätie spojené so spolužitím dvoch pápežov

TA3 ČTK
7.1.2023 18:51

Hoci pápež František často uvádzal, že mať vo Vatikáne bývalého pápeža Benedikta XVI. bolo ako žiť v jednom dome so svojím dedkom, kniha najbližšieho spolupracovníka zomrelého emeritného pápeža ukazuje na údajné napätie, ktoré po rezignácii v roku 2013 vyvolávalo spolužitie.

Tajomník Benedikta XVI. napísal knihu. Odhaľuje v nej napätie spojené so spolužitím dvoch pápežov
TASR/AP

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, zomrel 31. decembra vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stál v rokoch 2005 až 2013, keď odstúpil zo zdravotných dôvodov. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý tak urobil. Pochovaný bol vo štvrtok vo Svätopetrskej bazilike, smútočný obrad viedol terajší pápež František.

Len niekoľko hodín po pohrebe začalo talianske nakladateľstvo rozosielať novinárom úryvky z 330-stranovej knihy s názvom Nič ako pravda - Môj život vedľa Benedikta XVI., ktorej autorom je arcibiskup Georg Gänswein. Šesťdesiatročný nemecký prelát bol Benediktovým osobným tajomníkom od roku 2003, kedy bol neskorší pápež ešte kardinálom. Po jeho boku zostal takmer 20 rokov až do jeho smrti. Do roku 2020 bol aj dverníkom pápeža Františka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kniha sa dostane na pulty budúci týždeň

V knihe, ktorá sa má na pulty kníhkupectva dostať budúci týždeň, Gänswein podáva zasvätený pohľad na Benediktovo zvolenie v roku 2005 aj na jeho rozhodnutie stať sa prvým pápežom po 600 rokoch, ktorý odstúpil. Venuje sa tiež obdobiu Benediktovho života po zložení funkcie, jeho zdraví i posledným hodinám života.

Hoci sa Benedikt po svojej rezignácii do značnej miery vyhýbal verejným vystúpeniam, zostal vzorom pre katolíckych konzervatívcov, ktorí nesúhlasili s reformami vykonávanými pápežom Františkom, pripomína Reuters. Podľa Gänsweina Benedikta "prekvapilo", že František nikdy nereagoval na verejný list z roku 2016, v ktorom štyria konzervatívni kardináli obvinili Františka z vytvárania zmätkov v morálnych otázkach. Uvádza tiež, že Benedikt nesúhlasil s niektorými Františkovými postojmi.

František pol roka po svojom zvolení v roku 2013 poskytol dlhý rozhovor jezuitskému časopisu a poslal ho Benediktovi, aby sa k nemu vyjadril. Gänswein uvádza, že Benedikt vo svojej odpovedi kritizoval spôsob, akým František odpovedal na otázky týkajúce sa potratov a homosexuality. Podľa sekretára tiež považoval za "chybu" Františkovo rozhodnutie obmedziť slúženie tradičnej latinskej omše. Vatikánsky hovorca Matteo Bruni uviedol, že ku knihe, ktorú Gänswein napísal spoločne s talianskym novinárom Saveriom Gaetom, nemá žiadny komentár.

Prvých sedem rokov po Františkovom zvolení pápežom si Gänswein ponechával dve funkcie: prefekta pápežskej domácnosti a osobného tajomníka emeritného pápeža. Gänswein v knihe píše, že s novým pápežom nikdy nedokázal dosiahnuť "ovzdušie dôvery" a že František ho pravdepodobne nechal tak dlho zastávať funkciu prefekta z úcty k Benediktovi.

Gänsweina z funkcie odvolal

Skončil až januári 2020, kedy sa ocitol v centre nepríjemnej epizódy spojenej s vydaním knihy o kňazskom celibáte, ktorú napísal konzervatívny kardinál Robert Sarah. Ten tvrdil, že Benedikt bol jej spoluautorom, čo emeritný pápež poprel a požadoval, aby ako autor publikácie uvádzaný nebol. František, ktorému sa podľa oficiálnych vatikánskych zdrojov nepáčilo, ako sa aféra navonok riešila, Gänsweina z funkcie prefekta odvolal.

Benediktov sekretár vo svojej knihe tiež uvádza, že mu Benedikt o svojom úmysle odstúpiť povedal 25. septembra 2012, teda asi päť mesiacov predtým, než tak skutočne urobil. Informovaná bola o pápežovom úmysle neskôr len hŕstka najvyšších vatikánskych činiteľov. Gänschwein tiež tvrdí, že sa snažil Benedikta od zámeru rezignovať odradiť a odporúčal mu radšej zvoľniť a v pontifikáte pokračovať. Pápež sa ale presvedčiť nenechal a namiesto toho začal premýšľať o najlepšom načasovaní udalosti, o ktorej si boli obaja vedomí, že bude historická.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok