FAO: Svetové ceny potravín vlani vzrástli o 14 percent, dosiahli nový rekord

ta3 čtk
6.1.2023 10:53

Svetové ceny potravín vlani vzrástli na rekord. Súhrnný index, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, sa v priemere zvýšil o 14,3 percenta na 143,7 bodu. To je najviac od roku 1990, keď sa index začal sledovať. Vo svojej správe to dnes uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo FAO.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Organizácia upozornila, že vzrástli ceny vo všetkých kategóriách, na rekorde sú teda aj ceny pšenice a kukurice. Rekordnú hodnotu zaznamenal v priemere za minulý rok index cien rastlinných olejov a na najvyššiu hodnotu od roku 1990 vzrástli aj indexy cien mliečnych výrobkov a cien mäsa.

Index za celý rok vzrástol, hoci v decembri sa už deviaty mesiac za sebou znížil. Ďalej sa tak vzdialil mesačnému rekordu z marca, keď sa po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu index dostal na rekordných 159,7 bodu. Decembrový pokles indexu spôsobili hlavne nižšie ceny rastlinných olejov, obilnín a mäsa. Mierne sa však zvýšili ceny cukru a mliečnych výrobkov.

FAO vlani varovala, že náklady na dovoz potravín v roku 2022 spôsobia, že najchudobnejšie krajiny budú musieť znížiť objemy dodávok.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok