Pomocná ruka pre Ukrajinu. Nemecko a USA oznámili dodávky vojenskej techniky

ta3 čtk
5.1.2023 20:43

Nemecko poskytne Ukrajine bojové vozidlá pechoty Marder a batériu protivzdušnej ochrany Patriot. Po telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz. Spojené štáty Ukrajine poskytnú 2,85 miliardy dolárov vo vojenskej pomoci. Súčasťou budú aj obrnené vozidlá Bradle. Oznámil to Biely dom.

"Na konci decembra Spojené štáty oznámili, že Ukrajine poskytnú batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. Nemecko sa k Spojeným štátom pripája a dáva k dispozícii ďalšiu batériu protivzdušného systému Patriot," uvádza spoločné vyhlásenie Bidena a Scholza.

Americký prezident a spolkový kancelár sa zhodli na tom, že Ukrajine budú spoločne poskytovať finančnú, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú podporu, kým to bude potrebné. "Preto Spojené štáty plánujú Ukrajine poskytnúť obrnené vozidlá typu Bradley a Nemecko chce dodať obrnené vozidlá pechoty typu Marder," informuje americko-nemecké vyhlásenie. To tiež sľubuje príslušný výcvik ukrajinských vojakov.

Biden so Scholzom tiež zopakovali, že podporujú nezávislosť, územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Vyjadrili tiež neochvejnú solidaritu s Ukrajincami, ktorí od vlaňajšieho februára čelia ruskej agresii.

Nemecká ponuka Marderov a systémov Patriot je pre Berlín zásadným obratom vo vojenskej pomoci Ukrajine. Kyjev o Marder opakovane žiadal, Scholz ale doteraz také dodávky odmietal. Zdôvodňoval to tým, že Nemecko bude v pomoci vždy postupovať v súlade so spojencami, aby predišlo priamemu konfliktu s Moskvou.

Nemecko aj tak Ukrajine poskytuje významnú zbrojnú pomoc a svojim východoeurópskym spojencom za postsovietsku techniku odovzdanú ukrajinským silám ponúka ako náhradu západnú techniku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok