Nerudová pre ta3: Prezident je symbol. Vyzerá to tak, že Česko je na ženu vo vedení pripravené

ta3/Patrícia Kordiaková, VK, MŠ, SB
5.1.2023 19:47

Našich českých susedov čakajú prezidentské voľby. Spomedzi adeptov na hlavu štátu zaujala pozornosť najmä Danuše Nerudová, ktorá je aktuálne jedinou ženskou kandidátkou na post prezidenta Českej republiky. O tom, aké sú jej vízie v prípade, že bude do tejto funkcie zvolená, ako aj o postojoch k LGBTI+ komunite či názoroch na vojnu na Ukrajine odpovedala v ta3.

Nerudová pre ta3: Prezident je symbol. Vyzerá to tak, že Česko je na ženu vo vedení pripravené
Facebook/Danuše Nerudová

Podpora LGBTI+ aj EÚ

Na Slovensku je téma komunity LGBTI+ rozporuplná. Vy práva tejto komunity verejne podporujete. Ako sa staviate k adopcii detí partnermi rovnakého pohlavia?

Česká republika bola dlho krajinou, ktorá mala najviac detí v dojčenských ústavoch. Ja hovorím, že rodičovskú lásku sa nedá nijako nahradiť. Aj keď je tá teta v detskom domove alebo dojčenskom ústave akokoľvek dobrá, nedokáže dať rodičovskú lásku. Snažím sa na to pozerať ako matka a žena a viem, že je oveľa lepšie, keď deti vyrastajú v rodine. Je úplne jedno, či im tú rodičovskú lásku dávajú dve ženy alebo žena a muž. Najdôležitejšie je to, že sú rodičmi. Preto som za adopciu.

Na vašej stránke tiež píšete, že chcete krajinu, ktorá je pevne zakotvená v Severoatlantickej aliancii a v Európskej únii. Aké sú teda výhody Česka v členstve v týchto organizáciách?

Tou najzákladnejšou výhodou, ktorú máme a ktorú teraz všetci zažívame na vlastnej koži, je bezpečnosť. Európska únia vznikla ako úspešný bezpečnostný projekt, vďaka ktorému je veľmi dlho na európskom kontinente mier a nie je vojna, to je dôležité si pripomínať. Myslím si, že výhod je naozaj veľa. Ukázali sa počas pandémie covidu, schopnosť spolupráce napríklad pri spoločnom nákupe vakcín. 

Okrem spomenutej bezpečnosti sú to, samozrejme, aj výhody ako spoločný schengenský priestor a aj to, že môžeme spolupracovať s USA, pretože bez nich sa Európa neubráni. Som veľmi rada, že zahraničná politika, ktorú teraz Česká republika má, stojí na troch pilieroch – na spojenectve krajín Vyšehradskej štvorky, na spojenectve v Európskej únii, ktoré je jednoznačne najväčšou výhodou, keďže my máme z tohto spojenectva okrem bezpečnostných výhod aj výhody ekonomické, ale aj na spojenectve transatlantickom. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme v Európe vnímali tieto tri dimenzie zahraničnej politiky.

Aký je Váš postoj k podpore Ukrajiny a k s tým súvisiacej téme energetickej krízy? Čo by mal štát na prvom mieste urobiť? 

Česká republika má veľmi starú energetickú koncepciu, takže tým prvým krokom, ktorý je potrebné urobiť, je zmena energetickej koncepcie Českej republiky a diskutovať o tom, ako rýchlo transformovať energetický mix. Ďalším krokom, ktorý už našťastie leží v poslaneckej snemovni, je podpora komunitnej energie, to znamená zdieľanie elektrickej energie mimo prenosovú sieť. Ďalším krokom je samozrejme diskusia o dostavbe ďalšieho bloku jadrovej elektrárne, pretože energetická kríza, ktorá v Európe vznikla, bola vojnou na Ukrajine zavinená len čiastočne. 

Z väčšej časti sa na vzniku tejto krízy podieľalo to, že v Európe nebol dostatok elektrickej energie a že je veľmi nákladné a trvá veľmi dlho vybudovať dodatočné kapacity, ktoré by elektrickú energiu produkovali. Čo sa týka vojny na Ukrajine, musím povedať, že si nesmierne vážim, že východné krajiny v Európskej únii sa dokázali veľmi pevne zomknúť, stali sa lídrami, udávali tón v Európskej únii a požadovali tvrdšie sankcie na Rusko. Všetky krajiny veľmi pomáhame Ukrajine a ja pevne verím, že Ukrajine budeme pomáhať aj naďalej tak, aby z toho vyšla víťazne, a aby sme aj my vedeli, že naša bezpečnosť nie je ďalej ohrozená tak, ako je ohrozená teraz, keď Rusko vkročilo na Ukrajinu.

Celý rozhovor s kandidátkou na post českej hlavy štátu Danušou Nerudovou si môžete pozrieť TU: 

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok