Nerudová pre ta3: Prezident je symbol. Vyzerá to tak, že Česko je na ženu vo vedení pripravené

ta3/Patrícia Kordiaková, VK, MŠ, SB
5.1.2023 19:47

Našich českých susedov čakajú prezidentské voľby. Spomedzi adeptov na hlavu štátu zaujala pozornosť najmä Danuše Nerudová, ktorá je aktuálne jedinou ženskou kandidátkou na post prezidenta Českej republiky. O tom, aké sú jej vízie v prípade, že bude do tejto funkcie zvolená, ako aj o postojoch k LGBTI+ komunite či názoroch na vojnu na Ukrajine odpovedala v ta3.

Nerudová pre ta3: Prezident je symbol. Vyzerá to tak, že Česko je na ženu vo vedení pripravené
Facebook/Danuše Nerudová

Váš profesijný život je úzko spojený aj s pôsobením na Mendelovej univerzite v Brne, kde ste študovali, získali ste tam doktorát a neskôr ste tam pôsobili aj ako rektorka. Kontrola Národného akreditačného úradu o tejto škole zistila závažné pochybenia. Dokonca sa o nej hovorí ako o továrni na tituly. Mohli ste podľa vás v tom čase konať inak a nejako tomu zabrániť?

Ja som v čase, keď som bola rektorkou a bola som upozornená na túto situáciu, ktorá panovala na jednej z fakúlt, začala celú vec okamžite riešiť. Podotýkam, že išlo o 20 z približne 8 500 študentov. Bola to úplne bezprecedentná situácia. Snažili sme sa ju riešiť podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Dnes viem, že v niektorých častiach treba postupovať rýchlejšie, na celej podstate veci to však nič nezmenilo. Som presvedčená o tom, že v prípade, že by som nekandidovala na funkciu prezidentky Českej republiky, by táto vec neplnila predné stránky novín a nebola by politickou kauzou.

Žena prezidentka

V každom z rozhovorov sa vás pýtajú na slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú a veľakrát vás s ňou porovnávajú. Vyjadrili ste sa, že vám to už určitým spôsobom lezie na nervy. Ja sa však opýtam tiež. Vidíte nejakú podobnosť a je vám Zuzana Čaputová v nejakom zmysle inšpiráciou? 

Ja si pani prezidentku nesmierne vážim. Ona je právnička, ja som ekonómka. Ona sa postavila na Slovensku mafii a veľmi úspešne vyhrala súdny spor, takže už len za to môže byť veľkou inšpiráciou. Za tú odvahu postaviť sa proti všetkým, ktorú mala. Ja si ale myslím, že spoločné máme to, že sme novou generáciou politikov, ktorá sa hlási o slovo. Generáciou, ktorá väčšinu svojho života vyrastala v slobode, chce byť aktívna, meniť veci a vytvárať svet. Sme generáciou žien, ktorej vlna teraz prechádza západnou Európou, v tom sme si podobné.

V súčasnosti ste už jedinou ženskou kandidátkou na prezidentku. Vy na tom vyslovene nestaviate svoju kampaň. Ale predsa len, je podľa vás Česko pripravené mať prvú ženskú prezidentku?

Zo všetkých sociologických výskumov, ktoré sa vykonávali, to vyzerá, že áno. 85 percent ľudí si dokáže predstaviť prezidentku a 65 percent českej populácie by si ju dokonca prialo. Verím, že aj vďaka tomu, čo sa podarilo dosiahnuť vašej pani prezidentke, sa vnímanie žien v spoločnosti zmenilo a že už chápeme, že ženy by mali byť súčasťou verejného priestoru a mali by zastávať aj vysoké ústavné funkcie.

Čechov a Slovákov často hádžu do jedného vreca, ale je pravdou, že naše spoločnosti sú odlišné. V čom sú podľa vás tie rozdiely aj v súvislosti s vnímaním politickej scény?

Ja vždy hovorím, že tú zásadnú odlišnosť vidím v tom, že slovenská spoločnosť je oveľa emotívnejšia než česká. Naopak, myslím si, že máme veľa spoločného a stále sme krajiny, ktoré k sebe majú najbližšie. Stále máme rodiny, ktorých polovica žije v Českej republike a polovica na Slovensku. Zopakujem, že z toho, čo vidím, je slovenský národ emotívnejší, veci viac prežíva, než ich prežívame my. To sa ukázalo aj pri voľbách po vražde novinára, keď tá emócia bola veľmi vysoká.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok