Nerudová pre ta3: Prezident je symbol. Vyzerá to tak, že Česko je na ženu vo vedení pripravené

ta3/Patrícia Kordiaková, VK, MŠ, SB
5.1.2023 19:47

Našich českých susedov čakajú prezidentské voľby. Spomedzi adeptov na hlavu štátu zaujala pozornosť najmä Danuše Nerudová, ktorá je aktuálne jedinou ženskou kandidátkou na post prezidenta Českej republiky. O tom, aké sú jej vízie v prípade, že bude do tejto funkcie zvolená, ako aj o postojoch k LGBTI+ komunite či názoroch na vojnu na Ukrajine odpovedala v ta3.

Nerudová pre ta3: Prezident je symbol. Vyzerá to tak, že Česko je na ženu vo vedení pripravené
Facebook/Danuše Nerudová

V rozhovore sa dočítate:

  • aká je jej vízia pre Česko,
  • aké vlastnosti by mal mať dobrý prezident, 
  • čo si myslí o škandále na univerzite, kde bola rektorkou, 
  • či jej je inšpiráciou Zuzana Čaputová,
  • či je za adopciu detí párov rovnakého pohlavia.

Povedali ste, že máte jasnú víziu, ktorá naštartuje Česko. Aká je?

Je to vízia moderného štátu a modernej spoločnosti, kde má každý právo na úspech bez ohľadu na to, v akom regióne žije, kým je alebo koho miluje. Myslím si, že tou zásadnou víziou je, aby sme sa posunuli zo spoločnosti, ktorá je rozdelená, ku spoločnosti, ktorá bude sociálne súdržná. Bude myslieť ako na mladých, na ktorých v túto chvíľu naši politici nemyslia, tak aj na strednú generáciu, ktorá aktívne pracuje, aj na tých starších, ktorí už sú za produktívnou časťou svojej kariéry, sú na dôchodku a množstvo z nich nežije dôstojný život.

Aké vlastnosti by mal podľa vás mať dobrý prezident alebo prezidentka? Čo môžete ponúknuť práve vy? 

V tejto dobe, keď sme v spoločnosti, ktorá je veľmi rozdelená, si myslím, že je zásadnou vlastnosťou to, aby bol prezident nadstranícky, aby si veľmi rýchlo získal dôveru všetkých politických strán a bol schopný stabilizovať politickú situáciu a moderovať politickú situáciu v Českej republike. Aby to bol človek, ktorý má empatiu a pochopenie pre 35 percent domácností, ktorým sa v Českej republike nežije dobre, a vo svojom rozpočte majú veľmi málo peňazí, neušetria vôbec nič alebo sú dokonca v mínuse. Považujem za kľúčové, aby budúci prezident mal schopnosť týmto ľuďom podať ruku a vrátiť ich späť do spoločnosti. Sú to ľudia, ktorí majú pocit, že im v tejto chvíli nikto nenaslúcha a stoja na hranici radikalizácie.

Prezident otvára veľké témy

Ste ekonómka, venovali ste sa daniam a taktiež ste boli predsedníčkou vládnej dôchodkovej komisie. Ako by vám tieto skúsenosti a toto zázemie mohli pomôcť v úrade prezidentky v čase, keď tu máme rastúce ceny energií, potravín a infláciu? Nerozmýšľali ste, že by ste sa na politickú dráhu vydali skôr iným smerom? Prezident je do istej miery reprezentatívna funkcia. Nechceli ste ľuďom pomáhať napríklad ako poslankyňa? 

Ja si myslím, že v tejto veľmi komplikovanej dobe, v ktorej čelíme ekonomickej kríze, je veľmi dôležité, aby prezident vedel nielen rozprávať, ale aj počítať. Mám svoju profesiu ekonómky, dlhodobo sa zaoberám sociálnou otázkou a myslím si, že prezident má otvárať tieto témy, že má upozorňovať vládu na to, že sú napríklad skupiny obyvateľov, na ktoré sa zabúda. Má upozorňovať vládu na to, že starším ľuďom sa nežije dobre, že v našej krajine stále nemáme základné štrukturálne reformy, na ktoré sme, na rozdiel od Slovenska, nenašli odvahu 30 rokov. 

Myslím si, že to je dôležitou súčasťou výkonu funkcie prezidenta, vykonávať ten úrad aktívne a prispievať k tomu, aby sa o týchto témach viedla politická diskusia. To je to, čo by som robila v prípade, že by som bola zvolená. Myslím si, že to je to, čo má prezident robiť, aj keď nemá exekutívne právomoci. Prezident je symbol a prezident má veľkú váhu v spoločnosti a pokiaľ tieto témy otvára, tak môže vytvoriť verejný tlak na vládu, aby sa im venovala.

Niektorí vaši oponenti kritizujú to, že nemáte skúsenosť s výkonom politickej funkcie. Môže to pre vás byť nevýhoda?

Nemusí sa to zdať, no funkcia rektorky univerzity je do určitej miery tiež politická funkcia. Rektor má svoj malý parlament a akademický senát. Rozdiel je len v tom, že na univerzite hospodárite s výrazne nižším rozpočtom než v rámci štátu. Ale aj na univerzitnej pôde sa robí politika. Koniec koncov, ja mám skúsenosť aj z reálnej politiky. 

Bola som predsedníčkou Komisie pre spravodlivé dôchodky a podarilo sa mi prvýkrát za 30 rokov priviesť zástupcov všetkých poslaneckých a senátorských klubov v komisii ku zhode na nejakom návrhu, ktorý vznikol v minulom funkčnom období vlády. Ten návrh má teraz v novej vláde na stole minister práce a sociálnych vecí, chce ho dopracovať a v budúcom roku ho chce predložiť do poslaneckej snemovne. Mám skúsenosť s tým, ako vyjednávať v politike kompromisy a ako viesť politické rokovania.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok