Neobvykle teplé počasie v Európe ovplyvnilo cenu plynu. Klesla najnižšie od novembra 2021

ta3 čtk
4.1.2023 18:37

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh v stredu zostúpila až do tesnej blízkosti 64 eur za megawatthodinu (MWh). Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od novembra 2021, napísala agentúra DPA. Za poklesom stojí najmä neobvyklé teplé počasie v Európe.

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním vo februári vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku v závere obchodovania strácala 11,5 percenta na 64 eur za megawatthodinu. 

"Kým nebudú predpovede ukazovať zimné počasie, je pravdepodobný ďalší pokles," uviedli analytici zo spoločnosti Energi Danmark, ktorá sa zaoberá obchodovaním s energiami. K poklesu dopytu po plyne okrem teplého počasia prispieva aj vzostup produkcie veterných elektrární. Ceny tlačia nadol aj pretrvávajúca vysoká úroveň dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG), upozornila agentúra Bloomberg.

Minulý rok bol na európskom trhu s plynom v znamení silného cenového kolísania, na konci leta sa cena plynu v TTF krátko vyšplhala k 350 eurám za MWh, hoci pred dvoma rokmi stál plyn menej ako 20 eur za MWh. Ceny sa začali zvyšovať predvlani, podľa časti analytikov v reakcii na energetickú politiku Európskej únie, ktorá tlačí na rýchly odklon od fosílnych palív bez adekvátneho riešenia. Ďalší citeľný rast cien sa dostavil po začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok