Ceny plynu pre domácnosti sa tento rok zvýšia o 16 percent. Elektrina by mala zdražieť o 2,5 percenta

ta3 ČTK
4.1.2023 10:44

Je to potvrdené. V tomto roku zdražie domácnostiam plyn iba o šestnásť percent, tak ako avizovala vláda. Vyrátal to regulačný úrad, ktorý rozhoduje o cenách energií. Nebyť štátnej pomoci, účty za plyn by boli dvoj až trojnásobne vyššie.

Predstavitelia vlády ešte v decembri uvádzali, že ceny elektriny sa rodinám tento rok nezmenia a že plyn zdražie o 15 percent. Ministerstvo hospodárstva v stredu uviedlo, že dôvodom zvýšenia cien elektriny pre domácnosti o 2,5 percenta je zvýšenie jednej zo zložiek celkovej ceny elektriny rozhodnutím ÚRSO.

"Vláda nemá dosah na legislatívu ani cenové rozhodnutia, ktoré vydáva ÚRSO. Všetky zložky koncovej ceny, ktoré technicky mohli byť zastropované rozhodnutím vlády, zostali na úrovni roku 2022," uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

Kabinet v záujme zmiernenia vplyvu trhových cien energií na domácnosti vyčlenil peniaze na kompenzácie a parlament zmenou zákona posilnil právomoci vlády pri cenách energií, o ktorých nastavení pre domácnosti a ďalšie chránené skupiny odberateľov obvykle rozhoduje ÚRSO.

Ceny elektriny a plynu na burzách vlani výrazne stúpli. Toto zvýšenie slovenskeé domácnosti vlani na účtoch za tieto energie priamo nepocítili, pretože regulované ceny elektriny či plynu pre rodiny sa menia spravidla raz ročne, a to na začiatku januára. Bývanie a energia majú spolu s potravinami dohromady takmer polovičný podiel na výdavkoch slovenských domácností.

Väčšie podniky na Slovensku si dohadujú ceny energií so svojimi dodávateľmi. V decembri štát začal firmám čiastočne kompenzovať vysoké nákupné ceny elektriny a plynu.

Témy: plyn
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok