Čoraz viac Slovákov láka lyžovačka v Alpách. Prinášame prehľad obľúbených stredísk v Rakúsku

ta3/Milan Špak
5.1.2023 00:00

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a hoci aj tatranské svahy vedia ponúknuť to svoje, susedné Rakúsko je krajinou lyžiarov. Navyše, má Alpy – tromf, ktorému sa ťažko konkuruje. Nedá sa čudovať, že mnoho slovenských milovníkov tohto zimného športu za lyžovačkou vycestuje k našim juhozápadným susedom. Pozrite si prehľad obľúbených lyžiarskych stredísk v Rakúsku.

Čoraz viac Slovákov láka lyžovačka v Alpách. Prinášame prehľad obľúbených stredísk v Rakúsku
Profimedia

Stuhleck a Zauberberg Semmering

Začíname lyžiarskymi strediskami, ktoré sú Slovákom najbližšie. Väčší Stuhleck sa nachádza zhruba 150 kilometrov od Bratislavy a leží v obci Spital am Semmering. Ponúka 19 zjazdoviek v celkovej dĺžke 26 kilometrov. Lyžiari môžu využiť štyri lanovky a sedem vlekov.

V predaji sú skipasy od jednodňového až po týždenný. Jednodňový skipas pre dospelého stojí 55 eur, pre juniorov a študentov 47,5 eur a pre deti do 15 rokov 27,5 eur. Týždňový variant vyjde dospelého na 265 eur. V ponuke je taktiež takzvaný Mur-Mürz Top Skipass, ktorý zahŕňa 13 lyžiarskych oblastí a 247 kilometrov zjazdoviek. Cena za takúto štvordňovú kartu pre dospelého je 227 eur.

V o niečo menšom stredisku Zauberberg v obci Semmering je k dispozícii šesť zjazdoviek s celkovou dĺžkou 13,5 kilometra. Špecifikom je, že až 13 kilometrov je osvetlených a stredisko je tak ideálne na večerné lyžovanie. Nachádza sa tam jedna kabínková a jedna sedačková lanovka a tiež jeden vlek.

Cena lístkov je o niečo nižšia než v Stuhlecku. Jednodňový skipas stojí pre dospelého 44 eur, pričom pre seniorov, juniorov a deti platí zľava. Za týždenný skipas zaplatíte 245 eur.

V tomto areáli sa od roku 1995 jazdia preteky Svetového pohára. Na konci roku 2018 sa tam z víťazstva tešila aj Petra Vlhová.

Schladming

Lyžiarsky región v okolí mesta Schladming v spolkovej krajine Štajersko prináša spojenie štyroch areálov - Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm. Pre Slovákov ide o najbližšie veľké alpské lyžiarske stredisko, od Bratislavy sa nachádza približne štyri hodiny jazdy autom.

Takzvaný 4 Berge Skischaukel zahŕňa dokopy 81 svahov v celkovej dĺžke 123 kilometrov. Podľa informácií na oficiálnej stránke je v súčasnosti dostupných 73. Lyžiari môžu využiť celkovo 50 lanoviek a vlekov.

Obdobie hlavnej sezóny potrvá až do 17. marca. Cena denného lístka pre dospelého sa pri nákupe online pohybuje v rozmedzí od 58 do 68 eur v závislosti odo dňa a počtu návštevníkov. Týždňový skipas vyjde na zhruba 340 eur, najdlhší skipas v ponuke je na 18 dní a stojí približne 600 eur. Zľavy platia pre juniorov a deti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok