Stav zdravotníctva sa nezlepšuje. Roky sa prepadáme, tvrdí šéf Asociácie súkromných lekárov

ta3 TASR
4.1.2023 14:23

Zdravotníctvo nie je v lepšom stave, roky sa prepadáme. Zhodnotil to prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth. Problémy a deficit sa podľa jeho slov každoročne prehlbujú. V tomto roku považuje za potrebnú personálnu aj finančnú stabilizáciu sektora, za nutnosť považuje aj skutočne trvalú víziu do budúcnosti.

Stav zdravotníctva sa nezlepšuje. Roky sa prepadáme, tvrdí šéf Asociácie súkromných lekárov
TASR - Jaroslav Novák

Slovenské zdravotníctvo je podľa Šótha v rozvrátenom stave a na chvoste záujmov krajiny. "Je všeobecne známe, že už roky vedieme v rebríčku vysokej miery odvrátiteľných úmrtí. Ambulantný sektor kolabuje. Trpíme nedostatkom ľudských aj finančných zdrojov," uviedol. Na druhej strane je tu podľa neho potreba zvyšovania kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti o občanov.

Šéf ambulantných lekárov podotkol, že na problémy roky upozorňuje, hľadá riešenia a chce rokovať s kompetentnými. "Ale stále narážam na ignoranciu alebo neschopnosť riešiť problémy zdravotníctva na Slovensku," dodal. Je podľa neho potrebné nastaviť proces zlepšovania spoločenského postavenia a povedomia o zdravotníkoch na Slovensku. Za potrebnú považuje takú víziu zlepšovania zdravotníctva, aby sa zmeny neočakávali hneď.

Kritizuje vládu, že minulý rok "hasila" problémy bez vízie a perspektívy, chaoticky a nesystémovo. "Som rád, že my v ambulantnom sektore sme sa riadili zdravým rozumom a nenechali sme pacientov v neistote," doplnil Šóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok