Dvojitý bombový útok v Somálsku si vyžiadal už 35 obetí. Medzi mŕtvymi sú aj civilisti

TA3 ČTK
4.1.2023 08:20

Počet obetí dvojitého bombového útoku v somálskom meste Mahas vzrástol na 35, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje. Predchádzajúce správy hovorili o najmenej 19 mŕtvych. Medzi obeťami sú civilisti aj príslušníci bezpečnostných zložiek. Útok je pripisovaný radikálnej skupine Šabáb.

Dvojitý bombový útok v Somálsku si vyžiadal už 35 obetí. Medzi mŕtvymi sú aj civilisti
Twitter/Axadle

Odohral sa v provincii Hiran v centrálnej časti krajiny, kde pred niekoľkými mesiacmi začala rozsiahla ofenzíva vládnych síl proti islamistickým povstalcom.

"Teroristi (zo skupiny Šabáb) zaútočili dnes ráno na mesto Mahas s vozidlami naloženými výbušninami," povedal AFP miestny pracovník. Bolo zničených mnoho domov, črepiny zranili aj ľudí, ktorí stáli ďaleko od miesta výbuchu, povedal ďalší činiteľ. Polícia v meste Mahas obvinila Šabáb, že sa po úspechu vládnej ofenzívy zameriava na civilné obyvateľstvo.

Povstalci zo skupiny Šabáb zabili od roku 2006 pri atentátoch desaťtisíce ľudí. Usilujú sa o zvrhnutie Západom podporovanej centrálnej vlády a zavedenie islamského práva šaría v krajine. Armáda podporovaná klanovými milíciami, jednotkami Africkej únie a tiež americkým letectvom v posledných mesiacoch získala späť niektoré územia, ktoré mala skupina dlho pod kontrolou.

Povstalci pravidelne vykonávajú krvavé odvetné útoky. Koncom vlaňajšieho októbra vybuchli v hlavnom meste Mogadišo v priebehu niekoľkých minút dve bomby nastražené v autách a zabili 121 ľudí a 333 ďalších zranili. Išlo o najväčší útok v tejto východoafrickej krajine za posledných päť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok