Ruskí vojaci pokračujú v ofenzívnych operáciách okolo Bachmutu, uvádza ukrajinské velenie

TA3 ČTK
4.1.2023 08:00

Ruskí vojaci rovnako ako v závere minulého roka pokračujú v ofenzívnych operáciách okolo Bachmutu, uviedol v rannom hlásení o situácii na fronte ukrajinský generálny štáb. Ruské jednotky podľa neho ostreľujú aj civilné ciele, a to najmä na severe Doneckej oblasti a v juhoukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Ruskí vojaci pokračujú v ofenzívnych operáciách okolo Bachmutu, uvádza ukrajinské velenie
TASR/AP

Za posledných 24 hodín vyslalo podľa ukrajinského generálneho štábu Rusko sedem rakiet, podniklo 18 vzdušných útokov a vyše 85 úderov zo salvových raketometov. Tieto útoky sústredilo "najmä na civilnú infraštruktúru miest Kramatarosk v Doneckej oblasti, Záporožie a Cherson. Medzi civilným obyvateľstvom sú obete," napísalo ukrajinské velenie. Varovalo tiež, že nad celým územím Ukrajiny stále platí nebezpečenstvo vzdušných útokov.

Ofenzívne operácie ruská armáda podľa Kyjeva ďalej sústredí na oblasť strategicky významného Bachmutu. Jednotky Moskvy sa tiež snažia vylepšiť svoje taktické pozície v smere na Kupjansk v Luhanskej a Lyman a Avdijivku v Doneckej oblasti.

Za posledných 24 hodín ukrajinskí vojaci odrazili útoky ruských jednotiek v okolí Stelmachivky a Bielohorivky v Luhanskej oblasti a pri Soledare, Krasne Hory, Bachmute, Majorsku, Marjinky, Novomychajlivky a ďalších obcí v Doneckej oblasti. 

Správy oboch znepriatelených strán o súčasnom konflikte, ktorý rozpútal vpád ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári, nemožno nezávisle overiť. O ruskej ofenzíve v okolí Bachmutu a Avdijivky a možnej snahe o posilnenie pozícií ruskej armády na západe Doneckej oblasti píše v analýze aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské sily podľa neho pokračujú v obmedzených protiútokoch pozdĺž línie medzi mestami Svatove a Kreminna, Ukrajina ostreľuje ruské logistické pozície v Luhanskej oblasti.

Ruská armáda sa podľa analytikov ISW stretáva so systémovým zlyhaním na všetkých úrovniach procesu formácie síl, čo negatívne ovplyvňuje výcvik vojakov a poškodzuje operačné schopnosti Ruska na Ukrajine. ISW sa odvoláva na ruských vojenských bloggerov, podľa ktorých Moskva nedávno vyslala na front novo mobilizovaných vojakov s delostreleckým a tankovým výcvikom a zaradila ich do peších divízií.

Takýto postup nie je neobvyklý, ukazuje ale na širšie problémy, keď ruské sily nevenujú dostatok času výcviku jednotiek, píše ISW. "Zaradenie zle vycvičených delostrelcov do peších jednotiek bez ich výcviku pre pešie bojové operácie z nich pravdepodobne urobí len potravu pre delá," dodávajú analytici.

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku uviedla, že ruská armáda pravdepodobne zle skladuje muníciu. Londýn k tomuto záveru vedie vysoký počet vojenských obetí novoročného incidentu, pri ktorom Ukrajina zasiahla budovu školy v Makijivke neďaleko Donecka. Rusko potvrdilo 89 mŕtvych vojakov, Kyjev hovorí o stovkách obetí.

"Vzhľadom na rozsah škôd existuje reálna možnosť, že v blízkosti ubytovania pre vojakov bola uskladnená munícia, ktorá pri výbuchu explodovala," napísalo britské ministerstvo obrany na twitteri. "Tento incident poukazuje na to, ako neprofesionálny postup (ruskej armády) prispieva k vysokému počtu ruských obetí," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok