Výmenu Medvedčuka za veliteľov pluku Azov iniciovala Moskva. Turecký denník prezradil podmienky dohody

ta3 čtk
3.1.2023 14:58

Septembrovú výmenu ruského oligarchu Viktora Medvedčuka za päť veliteľov ukrajinského pluku Azov iniciovala Moskva, napísal turecký denník Hürriyet. Prepustenie, ktoré bolo súčasťou najväčšej výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou od začiatku ruskej invázie, sa podľa denníka odohralo v Turecku za prítomnosti tureckých spravodajských služieb.

Výmenu Medvedčuka za veliteľov pluku Azov iniciovala Moskva. Turecký denník prezradil podmienky dohody
Twitter/Ceyhun Aşirov

"Požiadavka vzišla od Rusov a keď Ukrajinci súhlasili, v tureckej Ankare sa konali rokovania organizované Národnou spravodajskou organizáciou (MIT). Vyjednanie nejaký čas trvalo," píše turecký denník. Rusko však požadovalo, aby päť veliteľov pluku Azov zostalo v Turecku, s čím Ukrajina súhlasila.

Ruskojazyčný server BBC pripomenul, že ukrajinskí velitelia podľa dostupných informácií naozaj v Turecku zostali a podľa dohody majú v juhoeurópskej krajine stráviť zvyšok vojny. Za ich bezpečie sa zaručil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O ďalšom osude Medvedčuka správy nie sú.

V určený deň na letisku v Ankare pristáli dve lietadlá - jedno z Ruska so zajatými veliteľmi pluku Azov a druhé z Ukrajiny, v ktorom priletel Medvedčuk. Zástupcovia Moskvy a Kyjeva nastúpili do lietadiel opačnej strany, aby identifikovali zajatcov a skontrolovali ich zdravotný stav. Nasledovala výmena, opísal Hürriyet.

O nečakanej výmene zajatcov, pri ktorej sa na Ukrajinu vrátilo vyše 200 ľudí a do Ruska bezmála 60, informoval Kyjev vlani 22. septembra. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli medzi Ukrajincami dve stovky bojovníkov a desať cudzincov. Kyjev za nich poslal do Ruska 55 Rusov a promoskovských Ukrajincov, napísala vtedy Reuters. Ukrajinská tajná služba vtedy zverejnila video, z ktorého vyplynulo, že týchto zajatcov si Rusko a Ukrajina vymenili v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

Bojovníci pluku Azov boli jednými z tých, ktorí vlani na jar pri niekoľkomesačnom obliehaní a bombardovaní bránili juhukrajinský Mariupol. Ruskí vojaci prístav na brehoch Azovského mora dostali pod kontrolu v máji.

Ukrajinský oligarcha a vodca proruskej strany Medvedčuk je pokladaný za človeka blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ukrajina vlani začala jeho vyšetrovanie kvôli podozreniu z vlastizrady a drancovania prírodných zdrojov na Kryme. Vlani vo februári, krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, úrady informovali o tom, že utiekol z domáceho väzenia, a v apríli ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že Medvedčuka zadržala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok