Kyjevčanovi hrozí 12 rokov väzenia. Pokúsil sa ukradnúť Banksyho dielo, vyzeral ho z fasády domu

ta3 čtk
3.1.2023 13:34

Až 12 rokov za mrežami hrozí obyvateľovi Kyjeva, ktorý sa v okolí ukrajinskej metropoly pokúsil na začiatku decembra ukradnúť jedno z protivojnových diel slávneho britského umelca Banksyho. Z fasády domu v Hostomeli vyrezal obrázok ženy v natáčkach a plynovej maske a s hasičským prístrojom v rukách.

Kyjevčanovi hrozí 12 rokov väzenia. Pokúsil sa ukradnúť Banksyho dielo, vyzeral ho z fasády domu
Twitter/Al Jazeera English

O obvinení podozrivého a možnom trestu v prípade odsúdenia informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda s odvolaním sa na generálnu prokuratúru.

Banksyho grafity bolo ocenené na deväť miliónov hrivien. Podľa prokuratúry si podozrivý uvedomoval hodnotu diela a chcel ho predať. Teraz bol obvinený z mimoriadne veľkej krádeže, spáchanej navyše za vojnového stavu.

O prípade vandalstva najprv informoval na sociálnych sieťach očitý svedok Serhij Žuk, podľa ktorého páchatelia Banksyho dielo vyrezali z fasády za bieleho dňa. Polícia vandalský čin potvrdila a oznámila, že zadržala skupinu ľudí, ktorí ho majú na svedomí. Zadržaní na svoju obhajobu uviedli, že Banksyho dielo chceli predať, aby utŕžené peniaze mohli poslať na pomoc ukrajinským ozbrojeným silám.

Banksy predtým potvrdil serveru The Art Newspaper, že na Ukrajine vytvoril sedem grafitov, vrátane obrázku ženy v Hostomeli. O letisko v Hostomeli sa v úvode vojny, kedy sa Rusi snažili zmocniť Kyjeva, tvrdo bojovalo.

Banksy je jedným z najslávnejších svetových umelcov, zároveň zostáva v anonymite. Preslávil sa na začiatku 90. rokov pouličnými grafitmi v Bristole. Počas ďalších rokov sa jeho práce objavili v Paríži, New Yorku a Park City v Utahu. Médiá ho často opisujú ako "nepolapiteľného" a "tajomného" či "guerillového" pouličného umelca. Medzi jeho fanúšikov patria aj najväčšie svetové celebrity.

Mestá a dediny v Kyjevskej oblasti boli medzi prvými na Ukrajine, ktoré tento rok vo februári pocítili ruskú vojenskú agresiu. Časť regiónu obsadili hneď v prvých dňoch invázie ruské okupačné vojská, stiahli sa odtiaľto zhruba na začiatku apríla. Po oslobodení obcí svet šokovali informácie o masakrovaní civilistov ruskými vojakmi a o masových hroboch. Moskva zodpovednosť poprela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok