Prečo padla Hegerova vláda? Na jej neúspechy podľa politológov tak skoro nezabudneme

ta3/Alžbeta Múcsková
4.1.2023 00:00

Pádu vlády Eduarda Hegera predchádzali mesiace plné konfliktov, kríz a hádok. Spoločnosť od politikov počúva rôzne scenáre o vinníkoch a rozvracačoch koalície. Politológovia však pád vlády pripisujú viacerým aktérom, situáciám a okolnostiam.

Odvolávanie vlády
TASR/Martin Baumann

Ako mimoriadne problematické vníma Malová nezvládnuté vyjednávanie so zdravotníkmi, samosprávami a tiež spory okolo prípravy štátneho rozpočtu na budúci rok. "Prišlo totiž k zásadnému narušeniu jedného z mála hodnotových pilierov domácej politiky, ktorý rešpektovali takmer všetky ponovembrové vlády. A to princípu fiškálnej zodpovednosti," povedala.

Dve veľké chyby prišli zo strany vlády aj v posledný deň jej pôsobenia. Bez nich by podľa Lenča možno k hlasovaniu o nedôvere ani neprišlo. "Prvou je nepodanie demisie Igorom Matovičom a druhou je to, že Boris Kollár prišiel v kľúčovom čase o troch poslancov, ktorí svojimi hlasmi rozhodli o odvolaní vlády," vysvetlil.

Kollárove manželky?

Mnoho opozičných poslancov pripisuje pád vlády jednému exministrovi, a to Igorovi Matovičovi. Bol súčasťou väčšiny koaličných sporov a jeho správanie vyústilo až do demisie a odstúpenia z pozície premiéra. "Keď je niekto profesionálny deštruktor, dokáže zničiť vládu aj sám. K tomu, aby sa mu to podarilo, však musí mať partnerov, ktorí mu to dovolia," uviedol Lenč.

Medzi dvoch najväčších podporovateľov Matovičovej "deštrukcie" štátu zaradil Richarda Sulíka ako jeho aktívneho konkurenta a pasívneho aktéra Eduarda Hegera, ktorý toho Matovičovi veľa dovolil. Okrem toho podľa neho zlyhali aj iní politici. "Keby Veronika Remišová nebola tak neschopná predsedníčka, že jej poslanci odišli do SaS a keby Boris Kollár neuvažoval počas pôsobenia vo vláde nad novými manželkami, vláda vôbec nemusela padnúť," povedal Lenč.

Vláda Eduarda Hegera sa teda podľa politológov nezapíše do pamäti Slovákov v dobrom. Ostáva otázne, či bola a bude lepšia alebo horšia ako tie pred ňou a tá po nej. "Množstvo dát nám ukazuje, že posledná dekáda vládnutia na Slovensku je doslova strateným časom, ktorý z nás urobil stagnujúcu krajinu bez vízie," skonštatoval pre TASR politológ Erik Láštic.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok