ROZHOVOR: Šanca na koalíciu s SaS tu je. Heger musí prekročiť svoj tieň a konať bez Matoviča, hovorí Malová

ta3/Alžbeta Múcsková
22.12.2022 00:00

Po páde vlády čaká Slovensko viacero možných scenárov. Medzi nimi je vláda v demisii, úradnícka vláda, rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby. Zatiaľ čo opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD bojujú za predčasné voľby, SaS a OĽANO opäť našli spoločnú reč a chcú zozbierať 76 hlasov pre rekonštrukciu vlády. Na to, čo čaká Slovensko po páde vlády, odpovedala v rozhovore pre ta3 politologička Darina Malová.

Matovič je ako dieťa, Heger musí začať konať nezávisle. Politologička sa vyjadrila k aktuálnej situácii
TASR - Martin Baumann

V rozhovore sa dočítate:

  • aké sú možné scenáre po páde vlády,
  • ako by vyzerala úradnícka vláda,
  • prečo vznikli nezhody medzi stranami SaS a OĽANO,
  • čo by sa muselo stať, aby tieto strany znova spolupracovali.

Vo štvrtok 15. decembra parlament odhlasoval vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera. Čo môže teraz čakať Slovensko?

Existujú rôzne scenáre, v ktorých sa štát môže ocitnúť. Jedným z nich je vláda v demisii. Táto vláda je však iba poverená vládnutím, takže sa stará len o výkonný chod štátnej administratívy. Kvôli odvolávaniu bývalej vlády Ivety Radičovej z roku 2011 sú právomoci tejto vlády malé. Ujala sa tak Ficova predpoveď, že takáto vláda môže iba svietiť a kúriť. Táto situácia nie je pre víťazné strany koalície, s výnimkou strany SaS, optimálna. Je dlhodobo neudržateľná, pretože by im všetky rozhodnutia mala schvaľovať prezidentka, a to aj zahraničné cesty ministrov.

Aké sú teda ďalšie možnosti spravovania štátu?

Ďalším scenárom je rekonštrukcia vládneho kabinetu, ktorému musia predchádzať rokovania s politickými stranami. Na zostavenie novej vlády totiž treba podporu 76 poslancov. Vyzerá to tak, že túto možnosť preferuje iba OĽANO a SaS. Situácia v parlamente je však momentálne neprehľadná.

Zozbieranie 76 hlasov považuje mnoho poslancov za nemožné. Čo bude nasledovať, ak sa to nepodarí?

Na zozbieranie tejto "76-ky" a odhlasovanie novej vlády dala prezidentka stranám čas do konca januára. Dovtedy budeme mať vládu v demisii. Ak však tento termín nesplnia, prezidentka môže vymenovať novú, takzvanú úradnícku vládu. Dala však najavo, že to nepovažuje za dobré riešenie.

Darina Malová je profesorkou politológie z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zameriava sa na spravovanie štátu, politické strany, demokratický režim a súčasnú politickú situáciu. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok