Plynová kríza sa môže budúcu zimu opakovať, predpokladajú odborníci

ta3 ČTK
2.1.2023 10:12

Hoci energetické siete v Európe sa sústredia na zabezpečenie dostatku plynu a elektriny pre domácnosti v nadchádzajúcich mesiacoch, odborníci si už teraz začínajú všímať nasledujúce Vianoce a obávajú sa, že všetky doterajšie problémy by sa mohli budúcu zimu opakovať - a možno aj zhoršiť. Podľa odborníkov bude situácia v Európe budúcu zimu do značnej miery závisieť od toho, aký chladný bude január, február a marec. Uviedla to agentúra Bloomberg.

Ukrajina kritizovala rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu pre plynovod Severný prúd
TASR/AP

Dopady súčasnej krízy na trhu s plynom by navyše mohli trvať dlhšie. V decembri jedna z najuznávanejších britských energetických firiem Cornwall Insight varovala, že ceny plynu môžu zostať vysoké až do konca desaťročia. Domácnosti vo väčšine krajín Európy sú pritom už teraz nútené platiť viac ako doteraz za teplo, pretože ceny plynu a elektriny za posledný rok a pol prudko stúpli.

Pokiaľ bude počasie v prvých troch mesiacoch tohto roka nezvyčajne teplé, nebudú ľudia zrejme potrebovať toľko plynu na vykurovanie a úložiská plynu v Európe budú mať po skončení zimy väčšie zásoby. To by uľahčilo doplnenie zásob v lete aj bez ruského plynu.

Dodávky plynu z Ruska do Európy sa vlani v lete prudko znížili. Časť plynu však stále prichádzala, čo Európe umožnilo uložiť si plyn na horšie časy. Tento rok v lete však zostanú plynovody spájajúce Rusko s Európou pravdepodobne úplne uzavreté. Európa tak bude musieť väčšinu plynu dovážať loďami zo Spojených štátov, Kataru a ďalších krajín. Vo svete je však obmedzený počet tankerov na skvapalnený zemný plyn (LNG) a v Európe je navyše obmedzený počet miest, kde môžu tieto plavidlá kotviť.

V posledných mesiacoch sa v Európe objavili alebo boli urýchlené projekty nových terminálov s cieľom dostať do Európy viac LNG. Najväčšie dovozné kapacity pre LNG v Európe má teraz Británia, Španielsko a Portugalsko. Pyrenejský polostrov ale nemá mnoho plynovodov, ktoré by ho spájali so zvyškom Európy, takže španielske terminály nie sú pre susedov príliš užitočné. Británia má potom len málo miest, kde by mohla skladovať LNG, ktorý v lete dovezie.

Aj keď LNG môže ponúknuť čiastočné riešenie dodávok plynu do Európy, nemôže stlačiť ceny plynu na úroveň, kde boli predtým. LNG je už teraz drahý na prepravu, na skvapalnenie a udržanie dostatočne chladného plynu v tankeroch je potrebné množstvo energie a drahého vybavenia. A pretože tankery môžu plávať kamkoľvek, kde je dopyt po plyne, bude musieť Európa zaplatiť viac, než koľko sú ochotní platiť kupujúci inde vo svete. Prechod na závislosť od LNG tak bude pre Európu znamenať roky vyšších cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok