Putin prekvapil, ustupuje z platieb za plyn iba rubľami

ta3 tasr
1.1.2023 16:07

Rusko umožní "nie priateľským" štátom platiť za dodávku plynu aj inou menou ako výhradne rubľami. Rozhodol o tom najnovší dekrét, ktorý koncom minulého roka podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Putin prekvapil, ustupuje z platieb za plyn iba rubľami
TASR/AP

Dokument zverejnený 30. decembra na stránke ruskej vlády uvádza, že ruskí dodávatelia plynu môžu realizovať transakcie s odberateľmi z takzvaných nie priateľských štátov v zahraničnej mene špecifikovanej v kontrakte. Dlh kupujúceho bude považovaný za splatený po tom, ako na špeciálny účet, ktorý bol na tento účel otvorený, platba dorazí.

Nový dekrét podpísal Putin deväť mesiacov po tom, ako koncom marca rozhodol o platbách za ruský plyn výhradne v rubľoch. Príslušný dekrét začal platiť 1. apríla. Putin vtedy svoj krok obhajoval tým, že po uvalení sankcií západnými štátmi na Rusko v reakcii na vojnu na Ukrajine "Moskva už nemá dôveru v meny západných štátov".

Niektoré krajiny, napríklad Poľsko a Fínsko, platiť za dodávky plynu v rubľoch odmietli, v reakcii na čo im ruský štátny plynárenský koncern Gazprom dodávky zastavil. Najnovší výnos z 30. decembra umožňujúci platby v zahraničnej mene však podľa Moskvy automaticky neznamená, že sa dodávky plynu obnovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok