ROZHOVOR: Prezidentka si protirečí, Fico je samovrah. Dávajte pozor, komu dôverujete, hovorí Mečiar

ta3
2.1.2023 17:14

Okrem Nového roka sme 1. januára oslávili aj 30. výročie založenia Slovenskej republiky. Moderátor Peter Bielik si pri tejto príležitosti zavolal do štúdia ta3 Vladimíra Mečiara, ktorý ako vtedajší predseda vlády stál pri jej vzniku. Zaspomínal si na rok 1993, porozprával, kam sa podľa neho Slovensko za 30 rokov dostalo a vyjadril sa aj k súčasnej situácii doma aj na Ukrajine.

meciar_screen_2.jpg
TA3

Ak je to takto, ako hovoríte, tak Rusi vliezli Ukrajincom do pasce...

Keby neboli toľko čakali, tá pasca by bola menšia. Ak ešte budú čakať, bude väčšia. NATO si upevní svoje základne premiestni svoje raketové a jadrové jednotky 700 kilometrov od Moskvy a začne zospodu tlačiť na Rusko. Pod zámienkou kolektívneho prísľubu od Merkelovej a Macrona sa nechali vlákať do niečoho, čo sa obrátilo proti nim.

Veliteľ povstaleckých vojsk, ktorý po tom, ako prišiel príkaz z Moskvy zastaviť ďalšie vojenské aktivity, vyhlásil v televízii, že bojovať tu je zbytočné a treba ísť bojovať do Moskvy, pretože tam sedia tí, čo to likvidujú.

Ako sa to podľa vás skončí pre Slovensko?

Pre Slovensko je to už dnes zlé. Zaplietli sme sa do toho príliš vysoko a z hľadiska tvorby HDP a počtu obyvateľov sme najviac angažovaná krajina v tomto konflikte. Zároveň premieňame celú svoju zahraničnú politiku na tento jeden problém a spôsobujeme tým problémy sami sebe, ako napríklad v energetike. Sami sebe sme si zaťali do nohy.

Chceme byť za dobre aj s Ukrajincami aj s Rusmi. Ak budeme v tejto veci stavať železný plot medzi nami a Rusmi, a Rusi teoreticky postúpia podstatne ďalej, tak ako sa k nim budeme potom správať? Prispievame k tomu, že opäť bude nie studená opona, ale železobetónová opona medzi Východom a Západom. Už dnes to má veľké dopady na premenu sveta.

Vytvára sa euroázijský blok, teda Rusi a ázijské štáty proti euroatlantickému bloku. To je nový rozpad sveta, nové delenie sveta a nové ohrozenie vojnou. V tejto miere a v tomto rozsahu by sme v tom nemali účinkovať. Dodávame a opravujeme zbrane, pripravujeme výcvikové stredisko a poskytujeme všetko, čo máme. Som presvedčený, že nikto nemôže ministerstvu obrany ublížiť tak, ako jeho minister.

Dzurinda sa vracia, ja nie

Hovorí sa o tom, či sa ešte vrátite do politiky. Pamätám si ten deň, keď ste na sneme HZDS ukončili svoje pôsobenie, ale predsa len som počul, že sa chcete vrátiť. Niečo podobné som počul aj o Mikulášovi Dzurindovi. Vraciate sa teda?

Mikuláš Dzurinda sa do politiky vracia, vytvára tím. Získal si zahraničnú podporu, keďže má u koho – u tých, ktorým lacno predával slovenský majetok. Uchytil sa v ľudových stranách. Neberie so sebou Mikloša, pretože by to bolo krikľavé, to príde až po voľbách. Chce vytvoriť nejakú skupinu, ktorá už existuje a prehovára ostatné strany na vytvorenie akejsi koalície pre voľby. My sme teraz v situácii, kedy nemáme jediný subjekt, ktorý je schopný definovať štátnu politiku, štátne záujmy a je schopný ich realizovať.

Máme dostatok ľudí, ktorí hovoria, ako by vyzerali vo funkcii, akú majú predstavu o sebe, ale predstavu o štátnej politike nevidím a nepočujem. Raz za dva týždne niečo hovorím a kto chce, si to vypočuje. Niekedy je to kritika, niekedy rada zo skúsenosti. Nemyslím si, že by to mal niekto rešpektovať, ale mám právo si to povedať. Inak do žiadnej politickej štruktúry som doteraz nevstúpil a so žiadnymi ani nevediem rozhovor.

Čo by ste ľuďom zaželali do nového roku 2023?

Keď bola postavená otázka, či bude Slovensko samostatné alebo nie a aké to bude mať pre nás dôsledky, bolo povedaných veľa strašidiel a veľa zlých správ. Bolo toho veľa, čo sme museli prežiť, no všetko to malo zmysel. Som obrovský optimista a som presvedčený, že s vlastnosťami, ktoré Slováci majú, sú národ, ktorý toho môže veľmi veľa dokázať. Nebudeme svetovládni, ale môžeme u seba vybudovať domov, ktorý môže byť zaujímavý aj pre druhých.

Musíme ho však budovať sami pre seba so skúsenosťami iných. Želám Slovákom, aby sa skončilo s experimentami vo voľbách. Nech nevolia ľudí, ktorí nemajú perspektívu a životopis. Inak to potom tak vyzerá, že do politiky prídu páni, ktorí nevedia, čo majú robiť a kazí sa atmosféra, nálada a postup.

V roku 1993 poklesla ekonomika o osem percent. V roku 1994 ekonomika zase narástla. V roku 1995 prišla zameniteľná slovenská koruna, ktorá mala istý čas silnejšie postavenie, než tá česká. Dávajte si veľký pozor na to, komu dávate dôveru. Ak si nevážite tých, ktorých volíte, vážte si samých seba. Dobre vyberajte.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok