ROZHOVOR: Prezidentka si protirečí, Fico je samovrah. Dávajte pozor, komu dôverujete, hovorí Mečiar

ta3
2.1.2023 17:14

Okrem Nového roka sme 1. januára oslávili aj 30. výročie založenia Slovenskej republiky. Moderátor Peter Bielik si pri tejto príležitosti zavolal do štúdia ta3 Vladimíra Mečiara, ktorý ako vtedajší predseda vlády stál pri jej vzniku. Zaspomínal si na rok 1993, porozprával, kam sa podľa neho Slovensko za 30 rokov dostalo a vyjadril sa aj k súčasnej situácii doma aj na Ukrajine.

meciar_screen_2.jpg
TA3

Prezidentka si protirečí

Určite si spomínate na marec 1994 a správu prezidenta Kováča, ktorá následne viedla k pádu našej vlády. Viacerí komentátori to prirovnali k nedávnej správe prezidentky o stave republiky, ktorú predniesla Zuzana Čaputová. Pripomenula vám Čaputová Kováča?

Formou áno. Tiež nič nepovedala, protirečila sama sebe. Niektoré jej názory nepovažujem za obrat, ale za kotrmelec. To, že sa to pripravovalo v roku 1994, som vedel už od novembra 1993, kedy došlo k dohode medzi Kováčom a Vlhom o uvoľnení peňazí a podpore pre zmenu vlády na Slovensku. To bolo preukázané. Bolo isté, že to bude a jediný zápas bol o tom, kedy.

Boli aj možnosti odvrátiť to, no boli aj skutočnosti, ktoré to podporovali prijať a ísť do nového zápasu. Strana, ktorá podporovala Československo, mala jedno percento. Utvorila sa úplne nová národná rada z nových ľudí a vytvorila sa vláda. Tá síce musela byť koaličná, čo bol problém, ale dalo sa to zvládnuť. Ostatní stvrdli v pozíciách proti a ostali v nich dlho.

Myslíte si, že správa Zuzany Čaputovej môže viesť k pádu Hegerovej vlády? (rozhovor sa nahrával 9.12., pozn.red.)

Myslím si, že Čaputová sama o sebe by to nespôsobila a v správe si protirečila. Na jednu stranu chcela referendum, na druhú ho popierala. Z jej iniciatívy prijal Ústavný súd nejaké stanovisko, ktoré si vyžiadala a propaguje ho, hoci je to neplatné od samotného začiatku. Deformuje ústavu.

Sama by to neurobila, keby nemala pomoc od Sulíka a Pellegriniho. Prezidentka v rozpore s parlamentným systémom vstupuje do iného ústredného orgánu, teda do parlamentu, do jeho nezávislosti a zákulisnými ťahmi začína usmerňovať jeho chod a kresliť jeho budúcnosť, ktorá nie je určitá.

Predniesť správu o stave republiky je ale právom prezidenta...

V tej správe však boli náznaky. Hneď po ňom mala samostatné vystúpenie v televízii. Na to následne reagovali sulíkovci tým, že išli po nedôvere vlády. Dnes hovoria, že nechcú zmenu vlády, iba niektorých funkcii. Pre to netreba vyslovovať nedôveru vláde. K tomu sa, samozrejme, pridal aj Pellegrini, ktorý sa už nevie dočkať.

A ešte je tu jeden samovrah, a to je Robert Fico. Celá táto iniciatíva vznikla po tom, ako jemu generálny prokurátor oznámil, že nie je dôvod na trestné stíhanie. Tak aj prezidentka vo svojom prejave povedala, že rozhodnutie nebolo predvídateľné a chce dať generálneho prokurátora na preskúmanie Ústavnému súdu. Na to nemá ani ona ani tento súd právomoc. Je to nezávislý justičný orgán. Preskúmavať iných sudcov môže, ale iba z podozrenia z trestnej činnosti.

Prečo je podľa vás Robert Fico samovrah?

On nepochopil, že ak by to bolo inak, stále je to proti nemu. Je zámienkou aj príčinou. Ide do toho s tým, že bude bojovať. Ak vyhrá tá druhá strana, tak do toho väzenia pôjde. No a on to ide podporiť, aby sa tak stalo.

Rusi padli do pasce

V roku 1968 ste protestovali proti okupácii Československa. Ako sa dívate na to, čo robí následnícky štát Sovietskeho zväzu na území Ukrajiny? 

Je to príliš zložité na to, aby som niekoho obviňoval. Angela Merkelová oznámila, že minské dohody podpísali len pre to, aby dali Ukrajine čas vyzbrojiť sa a pripraviť na boj proti Rusom. Tá kampaň na boj proti Rusom sa vyvíjala. Nikdy nemysleli plnenie tých dohôd vážne a vždy rešpektovali to, že v Donecku a Luhansku sú zabíjaní ľudia.

Tam bola občianska vojna, ktorá sa hýbala z jednej strany na druhú. Došlo k prenasledovaniu Rusov na území Ukrajiny, zákaz jazyka, zákaz pravoslávneho kresťanstva, zákaz v spoločenských uplatneniach, vytláčané heslá, ktoré hovorili "Musíme ich odtiaľto vysťahovať", "Musíme ich dať do koncentračných táborov" alebo "Musíme ich vyhubiť".

To všetko prebiehalo v televízii pred tým, než tam Rusi prišli s obmedzenou operáciou. Tá sa z občianskej vojny a zo vstupu Rusov stala vojnou medzi NATO a Ruskom, čo je dnes už o niečom inom. Západ si robí z Ukrajincov mäso pre svoje zbrane.

Cieľ nie je vyhrať, ale oslabiť Rusov, aby bola nepriateľom Čína a prebudovať bezpečnosť v západnej Európe. Nemecko chce byť najviac vyzbrojené s najväčšou zbrojnou kapacitou v Európe a ponúka Spojeným štátom, že by prípadne bolo ich spojencom aj v boji proti Číne. Samozrejme, pokiaľ ide o Ukrajincov, humanitárna otázka je pre mňa závažná. Ale treba povedať, kto je vinný, nech uderí kameňom.

Mečiar TASR - Vladimír Benko
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok