Úrady v Kalifornii vydali po silnej búrke varovanie pred záplavami

ta3 čtk
2.1.2023 07:42

Úrady v severnej časti Kalifornie, vrátane jej hlavného mesta Sacramenta, v pondelok vydali upozornenie pred povodňami. Meteorológovia predpovedali príchod ďalšej silnej búrky spôsobenej fenoménom takzvanej „atmosférickej rieky“. Z nízko položenej časti mesta Point Pleasant sa už ľudia evakuovali, napísala dnes agentúra AP.

Úrady v Kalifornii vydali po silnej búrke varovanie pred záplavami
reprofoto Twitter/KameraOne

Búrka podľa americkej Národnej meteorologickej služby príde v neskorých hodinách v utorok, po len krátkej pauze po záplavách s jednou obeťou z novoročného víkendu. Až do utorkového večera bude dážď mierny. Búrka prinesie úzky a dlhý pás oblačnosti z Tichého oceánu, jav označovaný ako atmosférická rieka.

Hasiči dnes v hlavnom meste odpratávali spadené stromy a bez prúdu bolo ráno stále okolo 6300 odberateľov, pred dvoma dňami to bolo vyše 150-tisíc.

Sto kilometrov juhozápadne od Sacramenta, v San Franciscu, na Silvestra spadlo takmer 14 centimetrov zrážok. Posledný deň v roku 2022 sa tak stal druhým najdaždivejším vôbec po záplavách z novembra 1994. Napriek nebezpečenstvám, ktoré so sebou nesie, bol dážď vo vyprahnutej Kalifornii vítaným javom, hoci zrážok je potrebných oveľa viac na to, aby mali významnejší efekt. Posledné tri roky boli pre Kaliforniu najsuchšími v dejinách merania, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok