V Brazílii zložil prísahu ľavicový prezident Lula de Silva

ta3 čtk
1.1.2023 19:21

Luiz Inácio Lula da Silva v nedeľu zložil prísahu a oficiálne sa tak stal so hlavou Brazílie, ktorá je rozlohou aj počtom obyvateľov piatou najväčšej krajiny sveta. O inaugurácii informovali svetové tlačové agentúry. Sedemdesiatsedemročný ľavicový politik sa ujal úradu za sprísnených bezpečnostných opatrení v brazílskej metropole po hrozbách násilia zo strany priaznivcov jeho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara.

Ľavicový Lula sa ujal úradu za sprísnených bezpečnostných opatrení v brazílskej metropole po hrozbách násilia od strany priaznivcov jeho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara. Brazílčanom Lula v prvom prejave sľúbil obnovu krajiny, ktorej zdroje podľa neho predchádzajúca vláda vyčerpala.

Lula v októbri tesne porazil Bolsonara a získal bezprecedentné tretie prezidentské obdobie po prestávke, keď poldruha roka strávil za mrežami kvôli odsúdeniu za korupciu, ktoré bolo neskôr zrušené. Jeho súper volebnú porážku odmietol uznať a nepodložene tvrdil, že brazílsky volebný systém nie je dôveryhodný. Pred inauguráciou Bolsonaro odletel zo zeme.

Lula v rokoch 2003 až 2010 pomohol vymaniť milióny Brazílčanov z chudoby počas celosvetového komoditného boomu. Teraz pred ním stojí neľahká úloha zlepšiť stagnujúcu brazílsku ekonomiku a zároveň zjednotiť krajinu, ktorá sa za Bolsonarovej vlády hlboko rozdelila. Lula predtým vyhlásil, že jeho prioritami budú boj proti chudobe a investície do vzdelania a zdravotníctva. Povedal tiež, že zastaví nelegálne odlesňovanie Amazónie.

Očakáva sa veľa

"Od Luly sa veľmi očakáva. Bude mať neľahkú úlohu obnoviť v Brazílii normálnosť a predvídateľnosť a predovšetkým rýchlo dosiahnuť výsledky, ktoré zlepšia kvalitu života jej obyvateľov," povedal Reuters Creomar de Souza, ktorý v Brazílii vedie poradenskú spoločnosť Dharma Political Risk.

Lula v nedeľu v prvom prejave Brazílčanom sľúbil, že spoločne s nimi "obnoví" krajinu. Výsledky vládnutia svojho predchodcu zhodnotil ako "katastrofálne“ a Bolsonara obvinil z vyčerpania zdrojov na vzdelávanie, zdravotníctvo a ochranu lesov. Uviedol, že za Bolsonarovej vlády sa do krajiny "vrátil hlad", podkopali sa ľudské práva a kabinet sa dopustil "genocídy", pretože riadne nereagoval na pandémiu covidu-19. Tej je v 214-miliónovej krajine pripisovaná smrť viac ako 680.000 Brazílčanov.

Brazília "nepotrebuje odlesňovať", aby podporila svoje poľnohospodárstvo, uviedol aj v prejave Lula. "Budeme môcť žiť bez výrubu stromov, bez vypaľovania lesov," dodal a zopakoval, že jeho cieľom je "nulové odlesňovanie Amazónie".

Lula v nedeľu tiež uviedol, že v októbrových voľbách zvíťazil nad protivníkmi, ktorí napadli medzinárodne oceňovaný volebný systém krajiny. "Ak sme tu, je to vďaka politickému uvedomeniu brazílskej spoločnosti a demokratickému frontu, ktorý sme vytvorili," povedal. "Demokracia sa stala veľkým víťazom, prekonala najväčšiu mobilizáciu verejných i súkromných zdrojov, akú sme kedy zažili, a najbrutálnejšie ohrozenie slobody voľby," dodal.

Bolsonaro v piatok odletel z Brazílie na Floridu, aby nemusel odovzdať prezidentskú šerpu svojmu súperovi. Časť priaznivcov teraz už exprezidenta posledné dva mesiace protestovala proti výsledku volieb a vyzývala k vojenskému prevratu, aby zabránila Lulovmu návratu do úradu.

Policajti v nedeľu zadržali mužov s výbušným zariadením a nožom, ktorý sa pokúšal dostať na verejné priestranstvo, kde sa inaugurácia konala. Už pred časom tiež našli výbušné zariadenie neďaleko letiska v hlavnom meste, pričom jeho výrobca sa podľa polície prihlásil k Bolsonarovým priaznivcom.

Aj napriek prísnym bezpečnostným podmienkam sa v nedeľu pred budovou brazílskeho Kongresu od skorého rána zhromažďovali davy Lulových stúpencov oblečených do červenej farby jeho Strany pracujúcich. Prišli sa pozrieť na slávnostné uvedenie Luly do úradu, ale aj na ohlásený hudobný festival. Lula a nastupujúci viceprezident Geraldo Alckmin prechádzali mestom v otvorenom kabriolete a potom sa vydali do Senátu, kde sa konal slávnostný ceremoniál. Inaugurácie sa zúčastnilo viac ako desať hláv štátov, vrátane nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok