Brazílska polícia zadržala pred inauguráciou Luly muža s výbušninou a nožom

ta3 čtk
1.1.2023 19:03

Brazílska polícia v nedeľu zadržala muža s výbušným zariadením a nožom, ktorý sa pokúšal dostať na verejné priestranstvo v Brazílii, kde sa neskôr bude konať inaugurácia Luiza Inácia Luly da Silvy. Informovala o tom agentúra Reuters. Sedemdesiatdvaročný ľavicový politik sa v nedeľu oficiálne ujme brazílskeho prezidentského úradu, ktorý zastával už v rokoch 2003 až 2010.

Brazílska polícia zadržala pred inauguráciou Luly muža s výbušninou a nožom
TASR/AP

Dosluhujúci krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro pred inauguráciou opustil krajinu. Jeho lietadlo v noci na sobotu pristálo na americkej Floride. Bolsonaro tak zrejme urobil preto, aby nemusel odovzdať prezidentskú šerpu svojmu súperovi, ktorého víťazstvo zatiaľ neuznal, a aby sa zároveň zbavil akýchkoľvek bezprostredných právnych rizík spojených s ukončením pôsobenia vo funkcii, napísal Reuters. Ak sa v nedeľu Bolsonaro uvedenia Luly do úradu naozaj nezúčastní, poruší tým dlhoročnú brazílsku tradíciu.

Šesťdesiatsedemročný Bolsonaro odmieta uznať volebnú porážku a nepodložene tvrdí, že brazílsky volebný systém nie je dôveryhodný. Časť jeho priaznivcov už dva mesiace protestuje a vyzýva na vojenský prevrat, aby tak zabránila návratu Luly do úradu.

Policajti pred časom našli výbušné zariadenie neďaleko letiska v hlavnom meste, pričom jeho výrobca sa podľa polície prihlásil k priaznivcom súčasného prezidenta. Bolsonaro pred odletom tento pokus o útok odsúdil a označil ho za „teroristický čin“. Zároveň ale chválil svojich stúpencov a demonštrantov, ktorí táboria pred kasárne po celej krajine a vyzývajú armádu na prevrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok