Kyjev zažil v novoročnú noc ďalšie nálety, protivzdušná obrana zničila 45 dronov

ta3 čtk
1.1.2023 10:18

V Kyjeve a okolí boli v noci na dnešok počuť výbuchy a po celej Ukrajine bol opäť vyhlásený letecký poplach. Ukrajinská armáda oznámila, že jej protivzdušná obrana v noci na dnešok zostrelila 45 iránskych dronov Šáhed, ktoré Rusko používa na vzdušné útoky. Len nad Kyjevom boli zničené vyše tri desiatky vzdušných cieľov.

Velenie ukrajinského letectva ráno oznámilo, Že protivzdušná obrana na Ukrajine v posledných hodinách roku 2022 zostrelila 13 dronov iránskej výroby. Po polnoci to bolo ďalších 32 strojov. Vojenská správa v Kyjeve podľa serveru RBK-Ukrajina uviedla, že nad metropolou bolo v noci na dnešok zostrelených 32 ruských "vzdušných cieľov". Predtým ukrajinské médiá informovali, že protivzdušná obrana strieľala aj na ruské rakety s plochou dráhou letu.

Črepiny jednej zničenej strely podľa úradov poškodili osobné vozidlo v jednej z kyjevských štvrtí. Kyjevská radnica ráno oznámila, že dopravný podnik v dôsledku náletov obmedzil prevádzku na jednej z liniek metra, pretože na koľajniciach jedného otvoreného úseku boli nájdené predmety podobné úlomkom rakiet.

Šéf Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba povedal, že Rusko s pomocou dronov mierilo na objekty energetickej infraštruktúry. "Predbežne bez obetí. Došlo k poškodeniu infraštruktúry. Záchranné zložky pracovali na miestach nehody celú noc," uviedolna sociálnej sieti telegram.

"Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!" volali podľa agentúry Reuters niektorí Kyjevania z balkónov, zatiaľ čo jačali sirény varujúce pred náletom. Predchádzajúci vzdušný útok na Kyjev podnikli Rusi v posledný deň minulého roka. Ukrajinská obrana na prístupoch k hlavnému mestu zostrelila sedem striel a jeden dron, dodal RBK-Ukrajina.

Kyjevom pri sobotňajšom vzdušnom útoku otriasla rada explózií, pri ktorých zahynul najmenej jeden človek. Medzi dvadsiatkou zranených je aj japonský novinár, uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Vo všetkých oblastiach Ukrajiny bol v sobotu vyhlásený letecký poplach a protivzdušná obrana podľa BBC zasahovala v šiestich z 24 oblastí krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom prejave povedal, že Ukrajina zvíťazí a Rusku, ktoré označil za teroristický štát, nebude odpustené.

Ukrajinci ostreľovali Doneck, paľba zranila troch civilistov, tvrdí starosta

Najmenej troch zranených civilistov, vrátane trojmesačného dojčaťa, si vyžiadalo ostreľovanie centra Donecka ukrajinskou armádou dnes skoro ráno, uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na starostu mesta Oleksija Kulemzina (rusky Alexeja Kulemzina).

Doneck je od jari 2014 baštou proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Ukrajina pokladá toto územie, ktoré sa vlani koncom septembra ruský prezident Vladimír Putin pokúsil pripojiť k Rusku v rámci anexia štyroch ukrajinských oblastí, za okupované.

Ukrajinská armáda podľa TASS ostreľovala Doneck o štvrtej hodine ráno moskovského času (02:00 SEČ) z raketometov, z ktorých vypálila celkom 25 rakiet. Tie zasiahli okrem iného krytú tržnicu pri futbalovom štadióne Donbas. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach preveriť z nezávislých zdrojov.

Doneck podľa ruských médií čelí ukrajinskému ostreľovaniu pravidelne, frontová línia nie je príliš vzdialená od mesta a ruským vojskám sa nedarí vypudiť ukrajinských vojakov z dobre opevnených postavení. Denník Kommersant s odvolaním sa na ruskú kriminálnu ústredňu uviedol, že tento piatok pri ostreľovaní Donecka ukrajinskými delami prišiel o život vysoko postavený ruský vojenský vyšetrovateľ Jevgenij Rybakov, často vyznamenávaný za svoje zásluhy, v minulosti bol nasadený v bojových akciách av protiteroristických.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok