Macron prisľúbil Ukrajincom podporu aj dotiahnutie dôchodkovej reformy

ta3 tasr
31.12.2022 22:11

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ohlásil podporu Ukrajiny "až do víťazstva", sľúbil presadenie dlho plánovanej dôchodkovej reformy a zaželal svojim spoluobčanom jednotu a solidaritu. V televíznom prejave, v ktorom sa obzeral za uplynulým rokom a pozeral sa smerom k roku 2023, sa venoval aj energetickej kríze a uviedol, že Francúzsko sa môže vyhnúť výpadkom v dodávkach elektriny, keď bude šetriť.

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine
AP Photo/Markus Schreiber

Podľa denníka Le Monde bude nový rok pre Macrona plný neistoty a zložitých výziev, a to od samého začiatku. Prezident a jeho vláda budú ďalej čeliť nárastu cien energií, ktorý si žiada masívne štátne intervencie, zatiaľ čo sa aj napriek doteraz miernej zime nad zemou vznášajú obavy z nedostatku elektriny. Napätie v spoločnosti potom môže umocniť predstavenie novej verzie dôchodkovej reformy, plánovanej na 10. januára.

"Tento rok bude rokom dôchodkovej reformy, ktorá má za cieľ zaistiť rovnováhu nášho systému," vyhlásil v sobotu Macron. Zásadné zmeny vrátane zvýšenia dôchodkového veku na 65 rokov presadzuje Macron od príchodu do Elyzejského paláca v roku 2017, plán však kvôli odporu opozície aj odborov stále neuskutočnil. Teraz sa očakávajú nové štrajky a demonštrácie.

Macron trvá na tom, že Francúzi "musia pracovať dlhšie", uviedol však, že chce vek odchodu do dôchodku posúvať postupne. Podľa agentúry Reuters v prejave ohlásil zavedenie reformy do konca leta, pozíciu mu však komplikuje strata väčšiny v parlamente v dôsledku tohtoročných volieb.

Francúzsky prezident dnes tiež uisťoval, že ceny energií zostanú zastropované a že na obávané výpadky prúdu nemusia dôjsť. "Keď budeme ďalej šetriť s energiou a budeme ďalej vracať do prevádzky naše jadrové reaktory, podarí sa to," povedal.

Pokiaľ ide o vojnu Ruska proti Ukrajine, ktorá energetickú krízu spustila, Macron zdôraznil odhodlanie ďalej podporovať napadnutú krajinu. "V roku, ktorý začína, budeme bez výnimky stáť pri vás," odkázal Ukrajincom. Francúzom zase zaželal, aby rok 2023 prežili "v jednotnej a solidárnej krajine, ako to len ide".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok