Lídri európskych krajín vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou Benedikta XVI.

ta3 tasr
31.12.2022 12:21

Britský premiér Rishi Sunak, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. Informujú agentury AFP a DPA.

Lídri európskych krajín vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou Benedikta XVI.
AP

"So zármutkom som sa dozvedel o smrti emeritného pápeža Benedikta XVI.," napísal na Twitteri Sunak. "Bol to veľký teológ, ktorého návšteva v Spojenom kráľovstve v roku 2010 bola historickou chvíľou pre katolíkov aj nekatolíkov v našej krajine," dodal.

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako "nemecký" pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku.

Macron vyzdvihol úsilie Benedikta XVI. o dosiahnutie prívetivejšieho sveta. "Vo svojich myšlienkach som s katolíkmi vo Francúzsku a vo svete, ktorí trúchlia nad odchodom jeho svätosti Benedikta XVI., ktorý sa dušou aj inteligenciou usiloval o bratskejší svet," napísal.

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel v sobotu 31. decembra vo veku 95 rokov vo svojej rezidencii – v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Jeho zdravotný stav sa v predchádzajúcich dňoch zhoršil. Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Vo februári 2013 však dobrovoľne odstúpil z funkcie.

Guterres ocenil vytrvalosť Benedikta XVI. 

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu ocenil pri spomienke na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. jeho "záväzok k nenásiliu a mieru". Informujeme podľa správy z agentúr AFP a DPA. "Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť katolíkom a ostatným na celom svete, ktorí boli inšpirovaní jeho životom modlitby a húževnatým záväzkom k nenásiliu a mieru," uviedol Guterres. Podľa šéfa OSN bol Benedikt XVI. "zásadový vo viere, neúnavný vo svojom úsilí o mier a odhodlaný brániť ľudské práva".

Sústrasť vyjadril aj Karol III. 

Britský kráľ Karol III. sa v sobotu pripojil k svetovým lídrom, ktorí vzdali úctu zosnulému  emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Kráľ ocenil jeho snahu o posilnenie vzťahu medzi katolíkmi a protestantmi. Informujeme podľa správy z agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News. Britský panovník ocenil "neustále úsilie bývalého pápeža o presadzovanie mieru..., ako aj úsilie o posilnenie vzťahu medzi svetovým anglikánskym spoločenstvom a rímskokatolíckou cirkvou". Dodal, že správu o úmrtí Benedikta XVI. prijal s "hlbokým smútkom". 

"S láskou si spomínam na moje stretnutie s Jeho Svätosťou počas mojej návštevy Vatikánu v roku 2009," uviedol Karol III. Dodal, že návšteva emeritného pápeža Spojeného kráľovstva v roku 2010 bola "dôležitá pre posilnenie vzťahov medzi Svätou stolicou a Spojeným kráľovstvom".
     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok