Čaputová a Heger spomínajú na Benedikta XVI. Stratili sme významnú duchovnú osobnosť, povedala prezidentka

ta3 tasr
31.12.2022 12:03

Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery, uviedla na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová. Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., za jeho službu a obetu cirkvi. Uviedol to na sociálnej sieti.

Čaputová a Heger spomínajú na Benedikta XVI. Stratili sme významnú duchovnú osobnosť, povedala prezidentka
TASR

"Joseph Ratzinger sa po zrieknutí svojho úradu utiahol do ústrania a svoj čas venoval čítaniu a modlitbe. Tí, ktorí sa s ním stretli aj osobne, vyzdvihujú inteligenciu a schopnosť Benedikta XVI. viesť nezaujato diskusiu aj s názornými oponentami," povedala hlava štátu. Poukázala na to, že i keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina. "V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete," dodala Čaputová.

"K vierouke pristupoval s výnimočnou hĺbkou a precíznosťou. Veľkou inšpiráciou bol i svojím bohatým vnútorným prežívaním viery," poznamenal premiér Heger.

Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu emeritný pápež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán. Pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára 2023 vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci.

Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Prijal meno Benedikt XVI. V roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie. Abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.  

Ľútosť vyjadril aj Kollár

 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril ľútosť nad sobotnou smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. "Je to smutná správa, ale asi každý to už očakával v tak vysokom veku a pri tak podlomenom zdraví," povedal Kollár. Poznamenal, že keď bol na poslednej návšteve Vatikánu, mal sa možnosť pozrieť aj do Vatikánskych záhrad, kde sa emeritný pápež prechádzal a bolo ho tam možné i stretnúť. Nad smrťou Benedikta XVI. vyjadril ľútosť. Zároveň mu praje, aby konečne našiel pokoj, spásu duše a bol už teraz tam, kde kráčal a kde túžil byť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok