Deti potrebujú humanitárnu pomoc najviac od konca druhej svetovej vojny, uviedol UNICEF

ta3 tasr
31.12.2022 10:41

Humanitárnu pomoc potrebuje v súčasnosti najviac detí od skončenia druhej svetovej vojny. Deti a ich rodiny po celom svete trpia v dôsledku kríz, konfliktov, epidémií, vysídľovania a zvyšujúcej sa miery podvýživy, uviedol v piatok Detský fond OSN (UNICEF).

Vanuatu humanitárna pomoc 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Bezprecedentné záplavy v Južnom Sudáne mali devastujúce dôsledky pre tamojšie rodiny. Úroda bola zničená, pastviny zaplavené a rodiny nútené ujsť z domovov," upozornil hovorca Detského fondu OSN pre Taliansko Andrea Iacomini. Ďalej spomenul tohtoročné rozsiahle záplavy v Pakistane, ktoré postihli milióny ľudí, ako aj situáciu v Keni, ktorá zápasí s najhorším suchom za 40 rokov.

Politická nestabilita, environmentálne zmeny, ako aj hospodárska a zdravotnícka kríza prispeli k vnútornému vysídleniu približne 1,7 milióna ľudí v západoafrickej Burkine Faso, pričom 60 percent z nich tvoria maloletí.

Osem rokov trvajúca vojna v Jemene si vyžiadala už viac než 11-tisíc zabitých alebo zmrzačených detí. Viac než dva milióny tamojších detí mladších než päť rokov trpia  podvýživou. Podľa UNICEFU je situácia mnohých detí veľmi ťažká aj v Konžskej demokratickej republike, Mjanmarsku či na Haiti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok