Novoročné prianie dostali od Putina v Európe len Lukašenko, Vučič a Orbán

ta3 ČTK
30.12.2022 14:35

Ruský prezident Vladimir Putin zaželal všetko najlepšie do nového roka z európskych lídrov len svojmu bieloruskému spojencovi Alexandrovi Lukašenkovi, svojmu srbskému náprotivku Aleksandarovi Vučičovi a maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Neustále po ruke. Putin podľa britskej televízie mal pri sebe na návšteve cvičiska jadrový kufrík
TASR/AP

Vyplýva to z oznámenia, ktoré bolo uverejnené na webe Kremľa. V minulom roku prial aj predstaviteľom mnohých ďalších európskych krajín vrátane Česka, podotkla agentúra TASS.

Vzťahy Ruska s väčšinou európskych krajín sa prudko zhoršili po tom, čo ruské vojská pred zhruba desiatimi mesiacmi vpadli na Ukrajinu. Európska únia prijala v snahe zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine niekoľko súborov sankcií, ktoré Moskva v mediálnom priestore často vykresľuje ako snahu o zničenie alebo poníženie Ruska. V prianí Orbánovi Putin podľa Kremľa podčiarkol, že bez ohľadu na zložitú medzinárodnú situáciu si vzťahy medzi Maďarskom a Ruskom uchovali pozitívnu dynamiku. Orbán opakovane protiruské sankcie kritizoval.

V prianí Vučičovi ruský líder uviedol, že Belehrad a Moskva v tomto roku rozvíjali vťahy zakladajúce sa na princípoch strategického partnerstva. Rusov a Srbov v ňom označil za bratské národy. Srbsko, ktoré je zatiaľ kandidátom na členstvo v Európskej únii, sa odmietlo k západným sankciám proti Moskve pripojiť.

V blahoželaní tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi zdôraznil ruský vodca podľa komuniké Kremľa, že sa vzájomne výhodné vzťahy oboch krajín dynamicky rozvíjajú bez ohľadu na zložitú medzinárodnú situáciu. V končiacom roku sa vraj podarilo výrazne rozšíriť spoluprácu v mnohých oblastiach a Putin je presvedčený, že sa spoluprácu bude dariť ďalej rozvíjať.

Turecko je členským štátom Severoatlantickej aliancie a kandidátom na členstvo v Európskej únii, nepridalo sa však k západným sankciám proti Rusku. Ankare sa darí udržiavať dobré vzťahy s Moskvou, hoci záujmy oboch krajín sa často krížia, či už v Sýrii, Líbyi a tiež na Ukrajine, ktorej Turecko okrem iného poskytlo pre ukrajinských obrancov dôležité drony Bayraktar a bez veľkého rozruchu aj ďalšie zbrane, a to podľa názoru pozorovateľov bez obvyklej západnej podmienky, že ich Ukrajina nenasadí na ruskom území. Ankara sa ale stále pokúša sprostredkovať rusko-ukrajinské rozhovory a prispela k uzavretiu dohody umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia.

Putin neposlal novoročné prianie vodcom "nie priateľských krajín", čo hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vysvetlil jednak tým, že Rusko s nimi fakticky nemá teraz žiadne kontakty, kvôli "nie priateľským" krokom, ktoré tieto štáty ustavične podnikajú. 

Poblahoželal však bývalému nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi, povšimol si denník Kommersant. Putin podľa Kremľa poslal prianie aj bývalému talianskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu, bývalému kazachstanskému prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi a tiež niekdajším arménskym prezidentom Robertovi Kočarjanovi a Seržovi Sargsjanovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok