Benedikt XVI. s pomocou odslúžil omšu, jeho stav je stabilný

ta3 ČTK
30.12.2022 13:11

Zdravotný stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je stabilný, s pomocou svojho osobného sekretára dokonca odslúžil omšu vo svojej izbe. Napísala to v piatok agentúra ANSA s odkazom na zdroje z bývalého vatikánskeho kláštora Mater Ecclesiae, kde sa o 95-ročného Benedikta starajú zdravotníci.

Pápež Benedikt XVI. počas svätej omše na letisku Brno
TASR - Tomáš Halász

Neskôr to potvrdil aj Vatikán. Zdravie bývalej hlavy katolíckej cirkvi sa tento týždeň náhle zhoršilo. O pápeža sa stará jeho osobný lekár Patrizio Polisca, niekoľko ošetrovateľov a tiež jeho sekretár, biskup Georg Gänswein, uviedla ANSA. Benedikt odmieta prevoz do nemocnice. "V noci emeritný pápež dobre spal. Aj vo svojej izbe včera (vo štvrtok) popoludní koncelebroval omšu. V súčasnosti je jeho stav stabilný," uviedol vo vyhlásení hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

V stredu sa o Benediktovom horšiacom sa zdraví najprv zmienil súčasný pápež František, ktorý ho navštívil a vyzval veriacich, aby sa za neho modlili. Potom informáciu potvrdil bez ďalších podrobností aj Vatikán. 

Talianske médiá napísali, že Benedikt má problémy s dýchaním, katolícky denník La Croix uviedol, že trpí problémami s obličkami. Denník Corriere della Sera v piatok napísal, že v jednej chvíli Benedikt stratil vedomie, teraz už ale komunikuje s okolím a jeho stav sa stabilizoval.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013. Úradu sa vzdal práve s odkazom na svoje horšie sa zdravie, a urobil tak ako prvý pápež za zhruba 600 rokov. Jeho predchodcovia úrad zastávali až do svojej smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok