Stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je naďalej vážny, ale stabilný

ta3 ČTK
29.12.2022 12:02

Zdravotný stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je ďalej vážny, ale stabilný. Informoval o tom vo štvrtok Vatikán. Jeho hovorca Matteo Bruni uviedol, že Benedikt v noci dobre spal, je pri vedomí a má úplne jasnú myseľ. V stredu Vatikán povedal, že zdravotný stav 95-ročného bývalého pápeža sa kvôli vysokému veku náhle zhoršil a že sa o neho nepretržite starajú lekári.

Stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je naďalej vážny, ale stabilný
AP Photo/Andrew Medichini

"Situácia sa od včerajška (stredy) nijako nezmenila," uviedla vo štvrtok dopoludnia agentúra ANSA s odkazom na zdroj z vatikánskeho kláštora Mater Ecclesiae, kde Benedikt žije. V stredu sa o Benediktovom zdraví najprv zmienil súčasný pápež František, ktorý ho navštívil a vyzval veriacich, aby sa za neho modlili. Aj vo štvrtok hovorca Vatikánu zopakoval Františkovu výzvu, aby sa ľudia za jeho predchodcu "v týchto ťažkých chvíľach" modlili.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013. Úradu sa vzdal práve s odkazom na svoje horšie sa zdravie, a urobil tak ako prvý pápež za zhruba 600 rokov. Jeho predchodcovia úrad zastávali až do svojej smrti.

Kvôli tomu, že svet má jedného úradujúceho pápeža a jedného pápeža na odpočinku, zažíva Vatikán veľmi neobvyklú situáciu. Presné pravidlá totiž existujú najmä pre prípad úmrtia úradujúceho pápeža a nie toho emeritného, upozornila agentúra DPA. 

Ak zomrie úradujúci pápež, trvajú smútočné obrady deväť dní a potom nasleduje konkláva, teda zhromaždenie kardinálov na voľbu novej hlavy cirkvi.  V prípade úmrtia Benedikta by bol postup odlišný, podľa DPA ale pápež František už presný priebeh smútočných obradov schválil. Jasné je už teraz to, že Benedikt bude pochovaný po boku svojich predchodcov vo svätopetrskej bazilike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok