Tóth pre ta3: Veda mi dáva lepšiu predstavu o Bohu, viera je mojím hnacím motorom

ta3
31.12.2022 18:37

Stoja veda a viera proti sebe alebo sú to dve strany jednej mince? Je slovné spojenie veriaci vedec oxymoron, teda niečo, čo si protirečí? Viac o svojej ceste vedou aj kresťanskou vierou povedal pre ta3 docent Juraj Tóth, astronóm a pedagóg na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

Tóth pre ta3: Veda mi dáva lepšiu predstavu o Bohu, viera je mojím hnacím motorom
ta3

Čím sú tieto vaše vedecké úspechy, ale aj všeobecne úspechy v astronómii dôležité a v čom majú význam pre nás tu na Zemi?

Jedna vec je základná, že človek je veľmi zvedavý tvor a preto sme aj tam, kde v súčasnosti sme. Naozaj nás zaujíma odkiaľ sme, odkiaľ vesmír pochádza, aké procesy viedli k tomu, že sme vznikli na tejto planéte spolu s ďalšími živými organizmami. Takže základom je zvedavosť, ktorá nás tu sprevádza od nepamäti. Druhá vec je praktická v zmysle možného ohrozenia, pretože dnes si uvedomujeme, že nás môže takéto teleso aj oroziť. Ďalšia, ešte praktickejšia otázka je vedieť, ako využívať tieto telesá, napríklad do budúcnosti ako zdroj nerastných surovín alebo zdroj vody pri ďalších vesmírnych misiách. 

Posun k rýdzim hodnotám

Ešte dovoľte dve také povinné otázky. Je vesmír konečný a sme v ňom sami?

Ani na jednu otázku nevieme úplne presne odpovedať, hoci na tú prvú, či je konečný, sa nám javí, že podľa rozloženia a hustoty hmoty je vesmír síce veľmi veľký a enormný priestor, ale môže byť konečný. Na druhú otázku, či sme sami, nevieme s istotou odpovedať. Vieme, že sme tu jeden druh alebo jedna planéta so životom, ale nemáme dôkazy o existencii života či už v minulosti, napríklad na Marse, hoci sú nejaké indície, že by to bolo možné, ale ani aktuálne v prítomnosti nikde inde vo vesmíre. Táto otázka je však úplne otvorená. To, či je život samozrejmosťou alebo je to veľmi jedinečná záležitosť je tiež hnacím motorom pri skúmaní.

Posuňme našu debatu k druhej téme, ktorú som avizoval. Keď sa Gagarin vrátil z vesmíru, vyhlásil: "Bol som v nebi, ale Boha som tam nikde nevidel". Vy sa netajíte tým, že ste veriaci kresťan. Keď to teda sparafrázujem, vy Boha vo vesmíre vidíte?

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpoveď: áno, ale nie takým spôsobom, ako to môj obľúbenec Jurij Gagarin definoval. Samozrejme, vtedy to bola súčasť propagandy, ale zároveň je potrebné to brať aj v istom kultúrnom kontexte, pretože naozaj nebo alebo Boha si mnohí predstavovali ako nejakého deduška nad obláčikmi, ktorý tam niekde prebýva. 

Aj keby sme teraz bádali vesmírom, tiež by sme nenašli nejaký perníkový domček alebo nejakého deduška, pretože už to samo o sebe je trocha kontradikt, pretože, ak by ten Boh, ktorý stvoril celý vesmír existoval, nebude existovať na nejakom obláčiku. Bežná laická, alebo až naivná predstava, že tam je nejaký deduško-Boh bola týmto prekonaná. To je veľmi dôležité, a zároveň, je to aj istý náznak, že veda nám akoby očisťuje naše bežné, aj mylné predstavy o Bohu.

Ako ste sa dostali k viere?

Nebolo to také jednoduché, pretože som nebol veriacim od malička, až v sedemnástich-osemnástich rokoch som sa prvýkrát stretol s vierou, s čítaním Svätého písma, evanjelia. To ma nejakým spôsobom zaujalo a zasiahlo tak výrazne, že som začal hľadať, či je to reálne, pretože dovtedy som to považoval za rozprávky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok