Brazílska polícia zasahovala voči priaznivcom Bolsonara. Vyšetruje údajný pokus o prevrat

TA3 ČTK
29.12.2022 17:38

Brazílska polícia vo štvrtok zasahovala po celej krajine v súvislosti s vyšetrovaním údajného pokusu o prevrat počas nepokojov vyvolaných stúpencami krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara.

Brazílska polícia zasahovala voči priaznivcom Bolsonara. Vyšetruje údajný pokus o prevrat
TASR/AP

Ten na konci októbra v druhom kole volieb prehral s ľavicovým exprezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom a v úrade na konci roka skončí. S tým sa mnoho jeho stúpencov nechcú zmieriť, pripomína agentúra Reuters.

Štvrtkový policajný zásah prišiel len pár dní predtým, ako Lula v nedeľu zloží prísahu, a zároveň menej ako týždeň po tom, čo polícia v hlavnom meste Brazília oznámila, že prekazila bombový útok, za ktorým údajne stáli Bolsonarovi priaznivci. Tento sedemdesiatročný politik dodnes odmieta uznať porážku vo voľbách a nepodložene tvrdí, že brazílsky volebný systém nie je dôveryhodný. Časť z jeho priaznivcov tomu verí a volá po vojenskom prevrate.

Situácia pripomína obdobie po prezidentských voľbách v Spojených štátoch v roku 2020, kedy časť priaznivcov odmietla uznať porážku Donalda Trumpa a 6. januára 2021, teda v deň, keď zákonodarcovia potvrdzovali víťazstvo Joea Bidena, vtrhla do amerického Kongresu. V Brazílii sa volebné výsledky certifikovali 12. decembra a Bolsonarovi priaznivci v ten deň napadli veliteľstvo federálnej polície v hlavnom meste a zapaľovali vozidlá a autobusy.

Vo štvrtok brazílska polícia prehľadala množstvo nehnuteľností v ôsmich štátoch tejto federácie, zatkla štyroch podozrivých; po ďalších 21 pátra. Medzi zločiny, ktorých sa razia týka, patrí štátny prevrat, násilné odstránenie právneho štátu, zločinné spolčenie alebo podpaľačstvo. Celkom za nich hrozí až 34 rokov odňatia slobody.

"Politické dôvody neospravedlňujú podpaľačstvo, útok na sídlo federálnej polície, rabovanie, bomby. Sloboda prejavu sa nevzťahuje na terorizmus," napísal na twitteri budúci minister spravodlivosti Flavio Dino.

Ako informuje agentúra AP, Lula už rozhodol aj o obsadení ďalších postov vo vláde 215-miliónovej krajiny. Ministerkou životného prostredia sa stane Marina Silvaová, ekologička a dlhoročná bojovníčka za ochranu amazonského pralesa, kde sa za vlády prezidenta Bolsonara prudko zvýšilo tempo výrubu, a to predovšetkým zo strany poľnohospodárov a podnikov. Lula už sľúbil, že do roku 2030 v pralese zaistí "nulové odlesňovanie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok