V Brazílii pred inauguráciou nového prezidenta našli výbušninu a zatkli Bolsonarovho priaznivca

ta3 čtk
25.12.2022 10:26

V brazílskej metropole v sobotu polícia odhalila výbušné zariadenie v kamióne neďaleko medzinárodného letiska a neskôr zadržala podozrivého. Podľa miestnych médií muž vypovedal, že je stúpencom prezidenta Jaira Bolsonara a bombu chcel nechať vybuchnúť, aby vyvolal chaos v súvislosti s inauguráciou novej hlavy štátu Luize Inácie Luly da Silva. Ten sa úradu ujme 1. januára.

V Brazílii pred inauguráciou nového prezidenta našli výbušninu a zatkli Bolsonarovho priaznivca
TASR/AP

Zadržaným je podľa spravodajského serveru G1 päťdesiatštyriročný podnikateľ George Washington de Oliveira, ktorý do metropoly prišiel z mesta Santarém (štát Pará) demonštrovať proti nastupujúcej ľavicovej vláde. Polícia u neho v byte v metropole našla zbrane, výbušniny a falošné uniformy. Podľa miestnych médií priznal, že je priaznivcom súčasného krajne pravicového prezidenta a patrí k demonštrantom, ktorí pred kasárňami v metropole požadujú, aby armáda zabránila Lulovi v prevzatí moci. Vedenie armády ale uznáva výsledok volieb, rovnako ako to urobil po niekoľkých dňoch od volieb Bolsonaro, keď jeho ministri začali spolupracovať na odovzdávaní moci.

Po domácky vyrobené výbušné zariadenie zložené z dynamitu a časovacieho spínača zneškodnili v sobotu pyrotechnici a polícia oznámila, že okolnosti vyšetruje. Spočiatku nebolo jasné, či nález súvisí s inauguráciou, ale Lulov tím bol informovaný a dal najavo obavy. Nový prezident totiž obvykle v deň uvedenia do úradu tiež prechádza v otvorenom aute ulicami brazílskej metropoly, aby pozdravil svojich priaznivcov.

Od víťazstva Luly v októbrových voľbách, v ktorých o necelé dve percentá porazil Bolsonara, sa konali po celej krajine demonštrácie Lulových odporcov. Bolsonarovi priaznivci pri nich tiež blokovali cesty, väčšinou pokojne, ale vyskytli sa aj násilnosti skupín radikálov, ktorí zapaľovali autá či pneumatiky.

Sedemdesiatsedemročný Lula da Silva sa 1. januára najvyššieho úradu v krajine ujme už tretíkrát, prezidentom bol v rokoch 2003 až 2010 a za svoje vlády aj po nej sa tešil priazni miliónov Brazílčanov. Podľa mnohých analytikov patrí k najobľúbenejším prezidentom Brazílie, obľubu si získal najmä sociálnymi programami, ktorými jeho vláda dostala množstvo Brazílčanov z biedy. Povesť mu ale poškodilo niekoľko korupčných káuz, kvôli ktorým strávil rok a pol vo väzení. Jeho nepravomocné odsúdenie aj ďalšie obvinenia ale neskôr zrušil súd kvôli formálnym chybám aj zaujatosti sudcu.

Lulova slávnostného uvedenia do úradu sa podľa agentúry EFE zúčastní na dve desiatky hláv štátov či vlád, príde okrem iného španielsky kráľ Felipe VI. a prezidenti Nemecka, Portugalska, Argentíny, Kolumbie, Čile či Bolívie. Zo Spojených štátov by mala doraziť ministerka vnútra Deb Haalandová, ruskú delegáciu povedie šéfka hornej komory parlamentu Valentina Matvijenková.

Pre verejnosť sa v brazílskej metropole 1. januára chystá hudobný festival za účasti troch desiatok interpretov, očakáva sa, že dorazí na 300-tisíc ľudí, napísala dnes agentúra EFE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok