Juhovýchod USA má problémy s dodávkami pitnej vody. V dôsledku mrazov praskajú potrubia

ta3 ČTK
29.12.2022 14:31

Vlna studeného počasia z posledných dní znovu odhalila slabiny vodovodných systémov v mnohých oblastiach na juhu Spojených štátov. V mestách od Severnej Karolíny po Louisianu popraskali vodovodné rúrky a hoci mrazy po víkende pominuli, problémy s dodávkami pitnej vody na niektorých miestach pretrvávajú. Úrady tento týždeň odporúčali státisícom ľudí, aby si vodu z kohútika radšej prevarili, píše denník The New York Times

Juhovýchod USA má problémy s dodávkami pitnej vody. V dôsledku mrazov praskajú potrubia
AP Photo/Michael Goldberg

Vodovodné siete na juhu USA nie sú, podobne ako ďalšie prvky infraštruktúry, na teploty pod bodom mrazu stavané. Keď teda do regiónu zima dorazí, nastávajú problémy. Obzvlášť závažné výpadky priniesol minuloročný február, kedy sa po niekoľkých mrazivých dňoch ocitli bez spoľahlivého prívodu pitnej vody milióny obyvateľov Texasu. Tento scenár sa v druhom najľudnatejšom štáte USA neopakoval, bez vody ale ostali obyvatelia regiónov ďalej na východ.

Mrazy znovu ochromili vodovod v Jacksone, čo je metropola štátu Mississippi a jedno z najchudobnejších amerických miest, uviedla agentúra AFP. Vedenie mesta s približne 150 000 obyvateľmi vyhlásilo krízový stav a hovorí o "najhoršom scenári".

"Musíme sa vyrovnať so zastaraným a poruchovým systémom, ktorý nám ďalej prináša problém za problémom," povedal v utorok starosta Chokwe Antar Lumumba. Starosta neďalekej obce Byram, ktorá je na vodovod v Jacksone napojená, denníku The New York Times opísal, že akonáhle videl predpoveď s mrazmi, bol si prakticky istý, že voda v nasledujúcich dňoch nepotečie. "Už sme si tým prešli mnohokrát a je to naozaj deprimujúce," povedal.

Jackson nie je zďaleka jediným mestom s podobnými problémami. Úrady v Charlestone v Južnej Karolíne po zimnej búrke hlásili, že miestny systém je "len niekoľko krokov od katastrofy". Potrubie prasklo aj na letiskách v Atlante v štáte Georgia a v Birminghame v susednej Alabame. O niekoľko desiatok kilometrov na juh v Selme voda z potrubia tryskala do predajní v miestnom obchodnom dome. "Celý obchod bol plný vody," povedala majiteľka jedného podniku Shanna Bullardová.

Na niektorých miestach, napríklad v Shreveporte v Louisiane alebo vo Florence v Južnej Karolíne, sa v strede situácia podľa médií pomaly vracala do normálu. V Memphise v štáte Tennessee, kde predtým popraskali desiatky rúrok, medzitým úrady stiahli obmedzenia na používanie vody, odporúčanie ohľadom prevarovania ale zostalo v platnosti.

"Nespočet porúch a únikov podčiarkol hrozbu, ktorú pre lokálne vodovodné systémy predstavuje extrémne počasie. Zimné búrky, záplavy aj hurikány v posledných rokoch odhalili tieto zraniteľné miesta a očakávania sú také, že sa v dôsledku klimatických zmien budú zhoršovať," uvádza denník The New York Times.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok