Tisíce zrušených letov, desiatky obetí. Počasie v USA ovplyvní meteorologický fenomén

ta3 čtk
28.12.2022 16:17

Počet známych obetí rozsiahlych snehových búrok v Spojených štátoch sa vyšplhal už na 65, napísal spravodajský server nbcnews.com. Len v najpostihnutejšom štáte New York prišlo o život 34 ľudí. Aj v stredu sú kvôli počasiu v USA zrušené tisíce letov. Veľkú väčšinu z nich prevádzkuje spoločnosť Southwest Airlines, na ktorú sa teraz kvôli nezvládnutiu situácie valí tvrdá kritika a pozornosť federálnej vlády.

Mrazy a sneženie počas sviatočného víkendu zasiahli prakticky celé americké územie s výnimkou západného pobrežia. Najhoršie postihli na západe štátu New York ležiace mesto Buffalo a jeho okolie. V oblasti prišlo o život najmenej 32 ľudí. Starosta mesta s takmer 280 000 obyvateľmi Byron Brown búrku označil za pravdepodobne to najhoršie, čo Buffalo za viac ako 50 rokov postihlo.

Obete v závejoch

Aj do tejto časti USA už prichádza odmäk a cez víkend by sa teploty podľa americkej Národnej meteorologickej služby mohli pohybovať až okolo desať stupňov Celzia. Úrady však vyzývajú obyvateľov k trpezlivosti, zatiaľ čo pokračuje upratovanie ulíc zablokovaných snehom a opustenými automobilmi. V závejoch zostali v posledných dňoch uväznené aj sanitky a iné vozidlá krízových pracovníkov.

Súčasne s návratom k normálnemu životu sa objavujú hrozné príbehy o ľuďoch, ktorí zomreli v zaviatych uliciach alebo zostali dlhé hodiny odrezaní od okolitého sveta, píše agentúra AFP. Príbuzní Anndel Taylorovej z Buffala napríklad popísali, ako mladá žena zapadla v snehu, keď sa vracala z práce minulý piatok. Taylorová vraj volala políciu, pomoci sa ale vo fujavici nedočkala. Keď jej auto o dva dni neskôr našiel známy rodiny, bolo už neskoro.

Obete hlási aj ďalších 11 štátov USA. Časť ľudí prišla o život v mrazivom počasí vonku alebo pri dopravných nehodách, ďalší, keď zostali uväznení doma bez energií. S výpadkami prúdu sa počas posledných dní stretávali najmenej státisíce ľudí. Vo väčšine prípadov sa ich ale podarilo obnoviť.

Rušenie letov

Čo sa zatiaľ nedarí, je návrat k normálu v leteckej doprave. Ešte v stredu je podľa CNN zrušených 2714 letov, z ktorých 2504 prevádzkuje aerolinka Southwest. Spoločnosť počíta s tým, že vo štvrtok zruší ďalších 2356 spojov. Jej klienti, z ktorých mnohí museli nocovať na letiskách, navyše majú často problém spojiť sa so zástupcami aeroliniek a nájsť alternatívne lety.

"Ich systém sa naozaj úplne zrútil," povedal CNN americký minister dopravy Pete Buttigieg. "Dal som jasne najavo, že naše ministerstvo ich bude hnať k zodpovednosti voči zákazníkom, aby sa z tejto situácie dostali a aby sa to už nemohlo opakovať," zdôraznil. Southwest, ktorej teraz hrozia pokuty, podľa neho nie je schopná "zistiť ani to, kde sa nachádzajú jej vlastné posádky, nieto jej cestujúci a nieto batožina".

Aerolinka sama, ktorá je jedným z najväčších nízkonákladových dopravcov na svete, dopady na svojich klientov označila za neprijateľné a "úprimne" sa za ne ospravedlnila.

Agentúra Reuters problémy Southwest v čase, keď je väčšina ostatných aeroliniek späť v normálnej prevádzke, vysvetľuje tým, že firma zarába prevažne na vnútroštátnych letoch, a jej prevádzka nie je taká centralizovaná ako u iných leteckých spoločností. Preto je Southwest zraniteľnejšia, ak zlé počasie nedovolí jej zamestnancom dostať sa do práce.

Extrémne poveternostné podmienky by pritom USA mohli zažívať aj v najbližších dňoch, konkrétne západ krajiny. Počasie tam podľa predpovede ovplyvní fenomén označovaný ako „atmosférická rieka“, ktorý môže priniesť niekoľko dní so silným dažďom a snežením. Meteorológovia varujú pred rizikom bleskových záplav a zosuvov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok