Takto si tu žijeme, vitajte v politike: ZOMRI a ta3 pripravili rebríček politických bizarností roku 2022

ta3/Alžbeta Múcsková, ZOMRI
31.12.2022 00:00

Obliatie ukrajinskej vlajky, prepojené káble aj Matovičova (ne)demisia. Parlament a vláda zažili tento rok mnoho absurdných situácií, nad ktorými sa Slovákom zastavoval rozum. Web ta3 v spolupráci s administrátormi satirickej stránky ZOMRI vybrali tie najväčšie bizarnosti zo slovenskej politiky za rok 2022.

Takto si tu žijeme, vitajte v politike: ZOMRI a ta3 pripravili rebríček politických bizarností roku 2022
TASR - Jakub Kotian

Top 5 ZOMRI

Poliatie ukrajinskej vlajky

Poslanci na Slovensku mali 8. februára rokovať o obrannej dohode s USA. Zatiaľ čo sa iné krajiny pripravovali na hroziacu vojnu a na možných utečencov z Ukrajiny, v slovenskom parlamente sa oblievalo vodou ako na Veľkú noc, pískalo na píšťaľkách a zaznel zvuk sirény. 

Poslanci ĽSNS Peter Krupa a Andrej Medvecký sa rozhodli blokovať rečnícky pult, pri ktorom držali slovenskú vlajku. SaS bola však na ich obštrukcie pripravená. Pod pultom poslanci Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak roztiahli ukrajinckú vlajku. Nielen, že ju držali dole hlavou, no Krupa a Medvecký sa rozhodli poliať ju a aj Žiaka vodou. Následne ďalší poslanci z ĽSNS pribehli k pultu, vytrhli saskárom ukrajinskú vlajku z ruky a strhli Žiakovi z tváre respirátor. Opoziční poslanci následne začali pískať na píšťaľkách a Marián Kotleba sa rozhodol opustiť svoje kreslo a prechádzať sa po miestnosti. 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa najprv snažil upokojiť situáciu vykázaním Kotlebu, Krupu a Medveckého zo sály, no neskôr musel prerušiť celú schôdzu a zvolať poslanecké grémium. To však nebol jediný prípad, kedy musel počas dňa pristúpiť k takémuto kroku. Poslanci Mizík a Kotleba následne v pléne počas vystúpenia Petra Osuského (SaS) pustili z reproduktorov zvuk sirény. Ich stranícki kolegovia naďalej blokovali rečnícky pult. Po všetkých obštrukciách, prerušeniach a grémiách nezostávalo Kollárovi nič iné, iba prerušiť schôdzu úplne a presunúť jej pokračovanie na iný deň. 

Remišová a heslo Mirri2020

Exministerka Veronika Remišová na sociálnych sieťach zverejnila krátke video, v ktorom ukázala notebook s otvorenou prezentáciou. Na okraji displeja notebooku bol však nalepený žltý štítok s čitateľným heslom. Heslo bolo zložené zo skratky názvu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a z roku, kedy vzniklo z pôvodného úradu. 

Zverejneného hesla sa hneď chytili satirické stránky a zrazu ho poznalo celé Slovensko. Remišovej sa však vzniknutá pozornosť, samozrejme, nepáčila a snažila sa situáciu uviesť na pravú mieru. "Je to zbytočná hystéria, ktorá má jednoduché riešenie - overiť si informácie. Heslo na fotke by nikomu na nič nebolo. Išlo o neaktuálne heslo na prístup na videokonferenčné zariadenie," reagovala na sociálnej sieti

Pellegrini a naškrabkanie

Poslanec a predseda strany Hlas-SD si 24. júla v nedeľnej relácii ta3 V politike pýtal od Slovákov peniaze na chod strany. Tvrdil aj, že jeho strana nemá dostatok financií, pretože nedostali štátny príspevok.

"Prosíme ľudí aj o tisíceurový dar, aj o päťstoeurový dar. Prosím každého, kto nám môže pomôcť, nech nám pomôže. (...) Koľko si nazbierame, toľko môžeme. Nemôžeme oblepiť Slovensko bilbordmi. Nemáme ani na bilbordy ako Republika. Videli ste jeden hlasácky bilbord? Nemáme na to. Čo si naškrabkáme, to máme," vyhlásil v relácii.  

Zdá sa, že si počas roku už strana stihla "naškrabkať", a to nie len financie, no aj voličov. Na tento výrok však Slováci iba ťažko zabudnú, keďže sa stal populárnym vtipom na sociálnych sieťach. 


Tabák verzus Cigániková

Od nadávok v nárečí až po bitku v Great Club Bratislava. Poslankyne Romana Tabák (Sme rodina) a Jana Bittó Cigániková (SaS) majú za sebou rok plný napätých vzťahov. Prvý medializovaný konflikt sa medzi nimi objavil 14. septembra, keď sa Tabák zúčastnila tlačovej besedy strany SaS. Počas nej sa postavila, nazvala Richarda Sulíka brzdou a Cigánikovú tepšou, čo v nárečí znamená panvica či pekáč. 

Tam sa však ich spory neskončili. V piatok 23. septembra sa spomínané poslankyne mali stretnúť v bratislavskom podniku Great Club Bratislava, v ktorej sa zo slovnej hádky stala fyzická konfrontácia. 

Cigániková následne podala na Tabák trestné oznámenie pre napadnutie. Tvrdila, že ju Tabák po ostrej hádke začala "ťahať za vlasy a fyzicky napádať". Predtým jej poslankyňa SaS mala vziať šiltovku z hlavy, aby vraj všetci videli, o koho ide. "Prišla k stolu, postavila sa oproti mne, pozrela som sa na ňu a ona mi stojac silno udrela rukou do ľavej časti hlavy," povedala Cigániková v rozhovore pre SME

Hekerský útok/Odpojené káble

V piatok 28. októbra prerušili schôdzu NR SR pre kybernetický incident. Najprv si všetci mysleli, že išlo o hekerský útok. Pravda však bola omnoho absurdnejšia a jednoduchšia. Za nefunkčným systémom bol poslanec OĽANO Róbert Halák, ktorý v parlamente zle poprepájal káble. Tvrdil, že nešiel o úmysel, ale o chybu. 

"Videl som, že je voľný kábel a podvedome som ho zapojil počas diskusie s kolegami. Vôbec som si neuvedomil, že som uzavrel nejaký okruh. Zavrel som skrinku a vôbec som to neriešil," povedal. Doplnil, že v tejto súvislosti bol ešte v deň incidentu vypovedať na polícii. Nešlo teda o žiaden hekerský útok, ale o zle prepojené káble. 

Róbert Halák (OĽANO) TASR - Jakub Kotian
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok