Pápež František vyzval k modlitbám za Benedikta XVI., jeho zdravie sa zhoršilo

ta3 ČTK
28.12.2022 10:23

Zdravie emeritného pápeža Benedikta sa podľa Vatikánu v posledných hodinách náhle zhoršilo. Jeho stav je pod kontrolou a má neustálu lekársku starostlivosť, informovali zdroje Vatikánu, ktoré citovala agentúra Reuters.

Pápež František navštívil svojho predchodcu v stredu dopoludnia ihneď potom, čo na záver generálnej audiencie vyzval k modlitbám za teraz 95-ročného duchovného, ktorý bol ako Benedikt XVI. hlavou katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013.

"Rád by som vás všetkých požiadal o špeciálnu modlitbu za emeritného pápeža Benedikta, ktorý v tichosti podporuje cirkev. Pamätajme naňho. Je veľmi chorý a prosíme Pána, aby ho utešoval a podporoval v tomto svedectve lásky k cirkvi až do konca," povedal František v taliančine.

Emeritný pápež Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, sa v roku 2013 stal prvým pápežom za zhruba 600 rokov, ktorý na svoju funkciu rezignoval. Odvtedy žije vo Vatikáne, kde po odchode z pápežskej stolice zasvätil život modlitbám a meditácii.

Ešte pred niekoľkými týždňami tí, ktorí mali príležitosť Benedikta vidieť, hovorili, že jeho telo je veľmi krehké, ale myseľ zostáva bystrá, uviedla agentúra Reuters. Jedna z posledných zverejnených fotografií bývalého pápeža bola urobená prvého decembra, keď sa zišiel s víťazmi teologickej ceny, ktorá je podľa neho pomenovaná. Po celý čas sedel a vyzeral nesmierne slabý, dodal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok