FOTO: Extrémna zima udrela v USA. Buffalo je ako vojnová zóna, polícia zakázala šoférovanie

ta3 čtk
27.12.2022 07:36

Extrémne mrazy a snehové búrky zabili v Spojených štátoch už najmenej 60 ľudí. Len v meste Buffalo a jeho okolí hlásia polovicu z celkovej bilancie obetí. V meste zakázali jazdenie na autách. Extrémna zima, ktorá miliónom ľudí naprieč celou krajinou zmarila vianočné plány, by mala začať poľavovať.

Vojenská a štátna polícia v Buffale, druhom najväčšom meste amerického štátu New York, zaviedli zákaz používania cestných vozidiel kvôli pokračujúcej snehovej búrke. Živel si v Spojených štátoch vyžiadal najmenej 50 životov, z toho 27 v samotnom Buffale. Ide o najhoršie zimné počasie za najmenej dve generácie, píše agentúra AP.

Policajti hliadkujú na cestách na okraji mesta aj veľkých križovatkách, pretože veľa ľudí zákaz obchádza, uviedol policajný riaditeľ v okrese Erie Mark Poloncarz. Počet obetí tohtoročnej búrky predčil ten z roku 1977, kedy bolo blizardu na západe štátu New York pripísaných 23 obetí.

Nebezpečné zimné podmienky v USA panujú na bezprecedentnej rozlohe od Veľkých jazier na hraniciach s Kanadou po rieku Rio Grande pozdĺž hranice s Mexikom. Zhruba 60 percent americkej populácie čelilo nejakému druhu výstrahy pred zimným počasím. Teploty prudko klesli pod normálne hodnoty od Skalistých hôr až po Apalačské pohorie.

Telá ľudí zomrelých v mraze v Buffale boli nájdené v autách, domoch bez kúrenia a závejoch. Niektorí zomreli, keď odhadzovali sneh, k iným nestihli záchranári včas prísť, píše AP.

"Bola to nočná mora. Museli sme nechať bežať plynový sporák, aby sme sa zahriali," opísal AP 43-ročný Greg Monett, ktorý uznal, že jeho spôsob zahrievania sa nebol bezpečný. "Nemali sme na výber. Umrzli by sme tu," dodal Monett. Jeho sestra Mária uviedla, že Greg musel odhádzať 1,8 metra vysokú kopu snehu zo svojho vjazdu, aby sa v utorok dostal do nemocnice na dialýzu.

V utorok ráno (popoludní SEČ) bolo v Buffale bez prúdu viac ako 4000 domov a firiem. V oblasti ležalo 120 centimetrov snehu a počas utorka by malo pribudnúť ďalších päť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok