Podnikatelia privítali úpravu DPH pre gastro. Upozorňujú však, že ceny sa neznížia

ta3
28.12.2022 12:22

Gastropodnikatelia z Vysokých Tatier zníženie DPH z 20 na 10 percent v ich odvetví privítali. Zároveň však upozorňujú na to, že ceny pre koncových zákazníkov toto opatrenie v konečnom dôsledku nezníži. Nižšia DPH podnikateľom pomôže sanovať straty, ktoré im v dôsledku pandémie aj energetickej krízy vznikli.

Počas Vianoc sa Vysoké Tatry začali hosťami postupne zapĺňať. Obdobie medzi sviatkami je pre Tatrancov priaznivé a dá sa očakávať, že z dostatku klientov sa budú tešiť až do Troch kráľov. Je to však prvé obdobie hojnosti po ozaj dlhom čase.

Po znížení dane z pridanej hodnoty volajú podnikatelia z Tatier veľmi nahlas už viac ako rok. Argumentovali pomermi v okolitých krajinách. Napríklad Poliaci dokonca v čase najväčšej koronakrízy dočasne znížili DPH až na nulu.

Z toho, že naša vláda DPH neznížila, sa vtedy tešili. Zatiaľčo Poliaci oslavovali, sektor turizmu v slovenských Tatrách krvácal. Až keď sa situácia začala zlepšovať, štát znížil DPH.

Ak však verejnosť čaká, že so znížením dane z pridanej hodnoty v gastrosektore klesnú aj ceny, mýli sa. Podnikatelia v gastrosektore upozorňujú, že za posledný rok vzrástli ceny tovarov o tretinu, mzdy o desatinu a o energiách ani nehovoriac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok