Cena plynu pre európsky trh pokračuje v poklese, je najnižšia od začiatku vojny na Ukrajine

TA3 ČTK
28.12.2022 10:08

Cena plynu pre európsky trh pokračuje v poklese a v stredu dopoludnia sa kontrakt k januárovému dodaniu suroviny prepadol až na 76,18 eura za megawatthodinu (MWh). Ukazujú to záznamy vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku, ktorý je pre ceny v Európskej únii kľúčový.

plyn_40.jpg
TA3

Cena plynu sa tak dostala najnižšie od februára, keď začala ruská invázia na Ukrajinu. Cena plynu klesá už ôsmy obchodný deň v rade, klesajúcu tendenciu má pritom od polovice decembra. V tomto období klesla cena v TTF zhruba o 60 eur. Na rekordných asi 345 eur sa vyšplhala v lete, prudký nárast vtedy vyvolalo zastavenie dodávok plynu z Ruska.

Hlavným dôvodom terajšieho poklesu cien sú mierne vonkajšie teploty, ktoré prispievajú k nižšej spotrebe plynu. Cez vianočné sviatky boli teploty výrazne vyššie ako v polovici mesiaca, kedy napríklad v strednej Európe panoval tuhý mráz. Viac energie teraz dodávajú aj veterné elektrárne. Na výrobu elektrického prúdu sa tak spotrebúva menej plynu.

Aj napriek terajšiemu poklesu je cena plynu pre európsky trh ale stále pomerne vysoká. V roku 2020 boli ceny na trhu TTF pod hranicou 20 eur za MWh. Ceny sa začali zvyšovať vlani, podľa časti analytikov v reakcii na energetickú politiku Európskej únie, ktorá tlačí na rýchly odklon od fosílnych palív bez adekvátneho riešenia. Ďalší citeľný rast cien sa dostavil po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vo februári tohto roku.

Krajiny EÚ minulý týždeň formálne schválili parametre núdzového obmedzenia cien plynu, na ktorom sa ministri energetiky zhodli pod vedením českého predsedníctva. Obmedzenie bude únia na všetkých svojich burzách s plynom uplatňovať od 15. februára, ak cena plynu na trhu TTF prekročí 180 eur za MWh. Zároveň bude musieť byť najmenej o 35 eur vyšší ako globálny priemer cien skvapalneného zemného plynu (LNG).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok