Pápežovo vianočné posolstvo Urbi et orbi: Pamätajte na tých, ktorí trpia počas vojny

ta3 tasr
25.12.2022 13:19

Pápež František v nedeľu počas tradičného vianočného posolstva vyzval na ukončenie používania "jedla ako zbrane" vo vojne na Ukrajine, čo vystavilo "celé národy riziku hladomoru". Informujú o tom agentúry AFP a AP.

V nedeľu na poludnie pápež František na sviatok Narodenia Pána predniesol z centrálneho balkóna Baziliky sv. Petra tradičné posolstvo "Urbi et Orbi" (po latinsky "Mestu a svetu") .

"Vieme, že každá vojna spôsobuje hlad a využíva jedlo ako zbraň... (začnime), počnúc tými, ktorí nesú politickú zodpovednosť, zaviažme sa urobiť z jedla výlučne nástroj mieru," uviedol v posolstve Urbi et Orbi.

Vianoce ako "cestu pokoja" blokujú podľa jeho slov spoločenské sily, ktoré zahŕňajú "pripútanosť k moci a peniazom, pýchu, pokrytectvo, klamstvo". Pápežovo vianočné posolstvo a požehnanie si na Námestie svätého Petra prišli vypočuť desaťtisíce turistov, pútnikov a obyvateľov Ríma.

Pápež znovu apeloval na ukončenie "nezmyselnej" vojny na Ukrajine. "Pozrime sa aj na tváre našich ukrajinských bratov a sestier, ktorí prežívajú tieto Vianoce v tme a chlade, ďaleko od svojich domovov v dôsledku skazy spôsobenej 10-mesačnou vojnou. Nech nás Pán inšpiruje, aby sme ponúkli konkrétne gestá solidarity na pomoc všetkým trpiacim, a nech osvieti mysle tých, ktorí majú moc umlčať hromy zbraní a okamžite ukončiť túto nezmyselnú vojnu!" dodal. Pápež sa modlil aj za trvalé prímerie v Jemene a za zmierenie v Iráne a Mjanmarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok